Здраве и красота

Какво да не нанасяте в зоната на околоочния контур

За да не увеличите риска от алергии и бръчки

13.03.2023г. / 14 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как се грижите за зоната около очите? Там кожата е много нежна и чувствителна, затова дори премахването на грима с памучен тампон, трябва да се случва нежно и без резки движения и натиск. Нанасяне на подходяща козметика, серуми, които са специално разработени за околоочния контур, пачове за очи, са само част от грижата.

Въпреки това, понякога ни се случва да допуснем грешки, които нанасят вреди на кожата ни. Една от най-честите е нанасяне на дневен, нощен крем или серум около очите. Ако продуктът не е подходящ за тази зона и не е упоменато на опаковката, не бива да нанасяме този продукт на околоочния контур. Това може да доведе до подпухване на клепачите, алергични реакции.

Вижте още няколко неща, които да не нанасяте в тази зона.

Скраб за лице

Абразивните ексфолианти, както и четките за почистване на лицето могат да причинят прекомерно дразнене и разраняване на кожата. Околоочната зона е твърде деликатна, затова е важно да внимаваме, когато ползваме пилинг за лице или четки, те да не попадат в тази част на лицето.

Любимите 8 продукта за лице

Изкуствени мигли

Някои жени ги предпочитат, но те биха могли да имат сериозен риск за кожата около очите. Лепилата, с които се закрепват миглите, могат да бъдат дразнещи или да причинят алергични реакции на кожата и дори очите. Също така, в дългосрочен план изкуствените мигли могат да доведат до оредяване на нашите естествени.

Алкохол

Съставки в козметиката като алкохола са известни с това, че отнемат влагата от кожата, правейки я суха, дехидратирана. В зоната под очите може да предизвика дразнене, като същевременно и да доведе до нарушаване на регенеративните способности на кожата. Това увеличава риска от появата на повече бръчки.

Пептиди за кожа с по-малко бръчки

Салицилова киселина

Тя действа срещу появата на черни точки, пъпки, широки пори, елиминира мъртвите кожни клетки, има противовъзпалително действие и други. Въпреки нейното положително въздействие, козметиката със салицилова киселина не е подходяща за нанасяне в зоната около очите. Това прави деликатната зона много по-податлива на бръчки, тъй като я изсушава.

13 антиейдж съставки в кремовете за околоочния контур

Ретинол

Той е една от най-популярните съставки в козметиката против стареене. Въпреки това, не е подходяща грижа за околоочната зона, ако е във високи концентрации, тъй като може да причини сухота. Ретинол се влага в състава на някои продукти за кожата около очите, но той е в много ниска концентрация. Ако обмисляте да си закупите крем с ретинол, винаги се допитайте до дерматолог, който ще ви насочи дали това е правилната грижа за вас и какъв продукт да изберете.

Свързани статии

Формалдехид

Бъдете внимателни, когато купувате околоочен крем и попитайте дали продуктът съдържа тази съставка. Формалдехидът лесно се абсорбира от кожата под очите, но може да предизвика широк спектър от реакции, сред които подпухналост, обриви, дразнене и сърбеж.

Измиващ или друг продукт против акне

Когато мием лицето си с измиващ продукт също трябва да обърнем внимание в кои области на лицето го нанасяме. В зоната около очите акне няма как да се появи. Подобни продукти съдържат съставки, които са агресивни за зоната около очите, затова е важно да не ги прилагаме там.

Коментирай