Здраве и красота

11 причини да ползваме масло от баобаб за кожата и косата

Намалява появата на бръчки

15.03.2023г. / 06 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В грижата за здравето и красотата на кожата и косата ни, често се доверяваме на маслата. Имаме си любими, с радост добавяме към тях и нови, за които знаем, че могат да ни помогнат да разкрием и запазим красотата си. Какво ще кажете за масло от баобаб? Това е едно екзотично масло, което може да се добавя към кремове, маски, лосиони, да се ползва самостоятелно.

Богато е на витамини D, A, F и други. Ползите за кожата и косата от употребата му са многобройни – заздравява ноктите, намалява пигментните петна, подобрява вида на вече появили се стрии, бори се с акнето.

Вижте още няколко ползи.

1. Маслото от баобаб поддържа здрава кожната бариера – Тя предпазва срещу външните влияние на околната среда. Също така е важна за задържането на влагата в кожата, като по този начин забавя и нейното стареене.

2. Грижа за колагена – Колагенът запазва здравината и еластичността на кожата. Разграждането му се случва естествено с възрастта и този процес се ускорява, когато сме стресирани, не се храним здравословно и не се грижим по подходящ начин за кожата си.

Масло от хибискус – за по-малко бръчки и стегната кожа

3. Бори се с фините линии и бръчките – Маслото от баобаб е богато на антиоксиданти и полифеноли, които помагат за задържане на влага в кожата. Лесно се абсорбира, подходяща грижа е за всеки тип кожа, особено за сухи и зрели кожи. Известно е, че спомага за намаляване на фините линии и бръчките.

4. Маслото от баобаб почиства нежно – Ако ви е свършила мицеларната вода или тоалетното мляко, нанесете малко количество от маслото върху лицето си с леки масажни движения. Оставете да подейства няколко секунди и измийте лицето си с подходящ измиващ продукт.

Маски с кокосово масло за подхранване и сияеща кожа

5. Щадящо е към микробиома на кожата – Терминът „кожен микробиом“ се отнася до съвкупността от бактерии, намиращи се в слоевете на кожата ни. Повечето продукти за грижа за кожата, включително почистващите, нарушават микробния баланс на кожата ви. От друга страна, мастните киселини от маслото от баобаб помагат за подобряването му.

6. Поддържа косата подхранена – Маслото от баобаб е подходящо за нанасяне на цялата коса, но вече зависи от вашите желания и нужди как ще го ползвате. От него може да се добавя по няколко капки към маските за коса, балсама.

Терапии за коса с яйце – решение на всеки проблем

7. Овлажнява скалпа – За да бъде косата ни здрава и силна, състоянието на скалпа трябва да е добро. Маслото е подходяща грижа и за кожата на скалпа, като може да се нанася върху него с леки масажни движения.

8. Възстановява напуканите устни – Това масло действа като балсам за устни. Само 1-2 капки са необходими, за да се възстанови кожата. Маслото може да се добавя и към домашни пилинги или балсами за устни.

Свързани статии

9. Успокоява раздразнението и екземата – Маслото от баобаб е известно с това, че е богат източник на омега мастни киселини. Те от своя страна се борят с възпалението, тъй като имат противовъзпалителни свойства. Според западни изследвания, маслото може да помогне при екзема и псориазис.

10. Бори се със свободните радикали – Те нанасят щети върху кожата и косата ни. Затова се нуждаем от антиоксидантна грижа. Маслото от баобаб ни осигурява естествени антиоксиданти, които предпазват кожата от оксидативно увреждане, сочат изследвания.

11. Намалява щетите от UV лъчите – Екзотичното масло е богато на витамин Е, който спомага за намаляване увреждането на кожата, причинено от ултравиолетовите лъчи. Ето защо то е подходяща грижа за кожата след излагане на слънце, като бихме могли да го комбинираме с други подхранващи масла, да го добавяме към лосиона си за тяло.

Снимка: istock

Коментирай
Свободно време