Здраве и красота

5 причини да прилагате мед върху кожата

За красива, млада и стегната кожа без бръчки и пъпки

18.03.2023г. / 07 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Медът е превъзходен продукт – истински дар от природата. Той е изключително богат на ценни хранителни вещества, заради които консумацията му е препоръчителна. Медът съдържа много богата гама от хранителни елементи, които стимулират имунната система, борят се с бактериите и вирусите, подобряват метаболитните процеси.

Мед и мляко – невероятна комбинация за кожата

Освен че е полезен за консумация, медът е изключително хранителен и за кожата. Външното му прилагане може да направи чудеса с нея, да я подхрани, хидратира, да допринесе за справянето с редица проблеми, да изглади бръчките и да потисне акнето.

Кои са веществата, които правят меда толкова полезен за кожата?

Медът съдържа изобилие от желязо, цинк, витамини от група В, калий, калций. Всички те оказват значително положително влияние върху кожата. В допълнение той е много богат на антиоксиданти, които не само се борят с бръчките и стареещите процеси в кожата, но и намаляват възпаленията – основна причина за състаряване, влошаване на състоянието на кожата, поява на несъвършенства и акне.

Кои са 5-те основни причини да прилагате мед върху кожата?

Антиоксидантите в меда са една от основните причини да го използвате директно върху кожата. Без значение дали е смесен с друг полезен продукт или е приложен самостоятелно върху кожата, медът ще я дари с изобилие от концентрирани антиоксиданти, които ще се погрижат за нейната здравина, еластичност, млад и свеж вид.

Вълшебният мед от манука прави кожата красива

Медът е уникален продукт от природата, защото няма странични ефекти – има само ползи за кожата.

Медът действа като ексфолиант

Готовите ексфолианти крият много съставки, които могат да причинят раздразнения и дори да навредят на кожата. За разлика от тях медът може само да помогне. Той съдържа естествени ексфолиращи съставки, които стимулират обновяването на клетките и същевременно почистват в дълбочина.

Полезен е за проблемна и склонна към акне кожа

Тъй като медът съдържа не само антиоксиданти, но и противовъзпалителни и антисептични съставки, той е много подходящ за проблемна кожа, склонна към акне и раздразнения. Медът помага да се потиснат възпаленията в кожата, което успокоява раздразнената кожа, намалява секрецията на себум и подобрява симптомите при акне.

Мед от рапица и неговите ползи за здравето

Свързани статии

Има антистареещ ефект

Отново благодарение на антиоксидантите, цинка и витамините от група В, медът се бори успешно с появата на бръчки, тъй като забавя стареещите процеси в клетките. Редовното прилагане на мед върху кожата запазва младия ѝ стегнат външен вид, прави я по-бляскава и еластична.

Хидратира в дълбочина

Медът има овлажняващи, хидратиращи и успокояващи ефекти върху кожата. Той е особено полезен през зимата, когато условията са сурови и предизвикват сухота, зачервяване, лющене.

7 грижи с мед за коса, кожа и нокти

Медът се съчетава чудесно с редица продукти

Още една причина да използвате мед всеки ден върху кожата е свойството му да се съчетава прекрасно с други полезни за кожата и красотата продукти. С негова помощ можете да си правите чудесни подхранващи и хидратиращи маски, маски против бръчки, маски против акне. Някои полезни рецепти можете да видите тук.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )
sega 4uvam .....ne znaeh , misleh 4e e za suha koja ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар