Здраве и красота

Каму каму на прах – суперхрана за силен имунитет и здраво сърце

Богата на витамин С

21.03.2023г. / 06 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Суперхраните са тези храни, които ни помагат да поддържаме добро здраве. Затова се стремим и ежедневното ни меню да съдържа повече от тях. Чували ли сте за каму каму? Това е храстовидно растение, което се среща в тропическите гори на Амазонка. То дава плодове, които са с размера на лимон, но са оцветени в жълтеникавочервено и имат кисел вкус.

Може да се каже, че прилича на много големи череши. У нас каму каму можем да намерим под формата на прах в биомагазините, супермаркетите, магазините за здравословни храни. Каму каму на прах може да се добавя към фрешове, смутита, десерти, като кремове, сладолед и други.

Каму каму бива наричано суперхрана, защото представлява мощна комбинация от фитохимикали, минерали и аминокиселини, като серин, левцин и валин. Също така съдържа приблизително 355 микрограма каротеноиди, като лутеинът е доминиращият каротеноид заедно с бета-каротин и зеаксантин.

Каму каму ни осигурява и магнезий, протеини, калций, цинк, калий, мед, желязо, манган. Смята се, че консумацията му е полезна за здравето на очите и сърцето.

Кои са другите ползи от тези плодове на прах?

Поддържа имунната система и здравето на червата

Според западни изследвания, каму каму съдържа високи нива на витамин С, както и други антиоксиданти, като полифеноли и елагова киселина. Според учени, каму каму има 60 пъти повече витамин С от портокал и 56 пъти повече от лимон, пише сайтът draxe.com. Това прави тези плодове едни от най-полезните за нашето здраве, особено по време на настинки и грип.

Според други данни, каму каму има ползи и за здравето на червата, тъй като допринася за блокирането на навлизането на патогени в тялото, намалява вредното въздействие на свободните радикали, като по този начин осигурява защита срещу бактериални инфекции, вируси и други. За него се смята, че подпомага и чревния микробиом и подобрява метаболизма.

5 ароматни чая при главоболие

За здрав черен дроб

Като мощна комбинация от антиоксиданти и фитохимикали, тази суперхрана благоприятства черния дроб. Високото съдържание на витамин С е особено важно за здравето и функцията на този орган.

Баобаб на прах – за здраво сърце и баланс на кръвната захар

Подобрява настроението

Храните, които консумираме всеки ден, оказват влияние върху нашето настроение. Високите нива на витамин С в плодовете каму каму, могат да помогнат на мозъка да синтезира повече серотонин, което може да подобри настроението ни. Според западни изследвания, хората, които имат дефицит на витамин С, често се чувстват по-депресирани и отпаднали. Този витамин е важен кофактор, необходим за превръщането на триптофана в 5-хидрокситриптофан при синтеза на серотонин. Ето защо каму каму ни помага да бъдем в добро настроение.

Свързани статии

Подобрява здравето на устната кухина и венците

Благодарение на мощните антиоксиданти и антивирусни компоненти на каму каму, ползите от консумацията му под формата на прах включват борба срещу заболявания на венците като гингивит. Проучванията показват, че богатите на антиоксиданти храни, помагат за намаляване на свободните радикали, които са причина за възпалителни фактори и водят до прогресирането на гингивални и пародонтални проблеми.

6 храни и напитки, които действат като лаксативи

Помага за намаляване на възпалението и оксидативния стрес

Установено е, че консумацията на каму каму, допринася за забавяне и подобряване на процеса на стареене на тялото ни. Неговите мощни антиоксиданти могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес, за намаляване на възпалението, чрез понижаване на възпалителни маркери, смятат учени.

Коментирай