Здраве и красота

5 начина да определите дали сте в овулация

Кога е най-доброто време от месеца за забременяване

18.10.2023г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Овулацията е признак на един от най-плодовитите моменти от менструалния цикъл на жената. Смята се, че по време на овулация шансовете за забременяване са най-големи. Затова и изчисляването на овулацията е един от ориентирите, които жените, желаещи да заченат, използват най-усилено. 

Но как да пресметнете дали сте в овулация и дали моментът за забременяване е най-добър? 

5 вида болки и неразположения при овулация

Ето няколко начина да определите дали сте в овулация

Следете за поява на течение 

В повечето случаи по време на овулация се появява течение, подобно на белтък. То е бистро, без мирис, не е гъсто, а просто леко разтегливо. То подсказва, че сте в овулация, особено ако се появи около 14-тия ден от цикъла. 

Това е и един от най-подходящите моменти да започнете с опитите за забременяване, защото това течение има предназначението да спомага за отвеждане на сперматозоидите към яйцеклетката и да улеснява оплождането ѝ. 

Болка в единия от яйчниците 

Всеки месец яйчниците се редуват в своята активност. Ако забележите лека болка от едната страна на коремната област ниско долу, това може да е провокирано от повишена активност на единия яйчник. 

По-бързо зачеване с 5 лесни трика

Обикновено по-активният яйчник, който през този месец отделя годна за оплождане яйцеклетка, предизвиква лека болка в тази област. По това можете да се ориентирате дали сте в овулация или не. 

Измерване на базалната температура

По време на овулация базалната температура се повишава. Това е ориентир, който можете да използвате, за да определите дали сте в овулация. 

Базалната температура се повишава обикновено около десетия ден след цикъла. Това е най-подходящото време да я измерите. Тогава настъпват и първите признаци на овулация. 

Препоръчително е измерването да се случва рано сутрин веднага след събуждане. 

5 начина да увеличите шансовете си за забременяване

Свързани статии

Тест за овулация 

Един от най-сигурните начини да определите дали сте в овулация е да използвате тест за овулация. Той е подобен на тестовете за бременност. Може да се намери във всяка аптека. Достатъчно е да прочетете инструкциите за ползване, за да го употребите правилно. 

Бройте дните

Най-старият метод за изчисляване на овулацията е пресмятането на дните от цикъла до нея. Обикновено овулацията започва от 10-ия ден след настъпването на цикъла и е в разгара си на 14-ия ден от него. Това, разбира се, варира при всяка жена според индивидуалните особености на организма ѝ. 

Може ли да забременеете, ако правите секс точно преди цикъла?

Въпреки това можете да използвате 14-ия ден като ориентир за настъпване на овулацията и да се ръководите от него, ако цикълът ви е на 28 дни. Ако цикълът ви идва на около 32 дни, овулацията ви би трябвало да настъпва на 18-ия ден след идването му. 

Коментирай
Здраве и красота