Здраве и красота

4 съставки, с които да сложите край на сърбежа по главата

Домашни трикове за облекчаване на раздразнен скалп и лющене

07.06.2023г. / 17 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сърбежът по главата може да се превърне в нещо, което да ви тормози във всяка минута и да наруши естествения ритъм в ежедневието ви. Сред най-честите причини за силен сърбеж и лющене по главата могат да са пърхот, себорея, дерматит. Справянето с тях не е лека задача.

Как да подобрите състоянието на косата с помощта на шампоана

За да се справите с ужасния настойчив и труднопоносим постоянен сърбеж по главата, можете да опитате някои прекрасни трикове с домашни средства.

Продуктите, които ще предложим за справяне с този проблем, са натурални и притежават чудесни свойства в потискането на сърбежа и успокояване на сухата, раздразнена и лющеща се кожа.

Ето 4 съставки, с които да сложите край на сърбежа по главата.

Сода за хляб

Содата бикарбонат има алкален характер, което помага за нормализиране на pH-то на кожата на главата. Често високото pH е сред причините за поява на дисбаланс в скалпа, което предизвиква натрапчив сърбеж.

Сода бикарбонат може да помогне да облекчите сърбежа и лющенето, ако си направите паста с нейна помощ. Смесете 2-3 супени лъжици сода с малко вода, колкото да се получи гъста кремообразна каша. Нанесете с масажиращи движения в корените след измиване на косата. Оставете да действа 15-20 минути и изплакнете.

Пресен сок от лимон

Лимоновият сок има алкален характер, въпреки че е наситен с лимонена киселина. Пресният сок от лимон спомага за балансиране на pH в скалпа, като потушава натрапчивия сърбеж и лющенето на кожата.

Водна мента – за дишащи коса и скалп

Изцедете сок от няколко лимона, така че да напълните една чаша с него. Измийте косата си с шампоан и изплакнете обилно с вода. Накрая изплакнете с лимоновия сок, без да отмивате. Оставете да подейства 10 минути и отново изплакнете с хладка вода.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет действа по сходен начин на лимоновия сок. Той балансира кожата, контролира сърбежа, нормализира pH на скалпа и съдейства за потискане на лющенето.

Изплаквайте косата след измиване с чаша ябълков оцет. Може да не отмивате след това. Оцетът действа и за по-лесно разресване на косата вместо балсам.

Кокосово масло

Кокосовото масло е превъзходен продукт за успокояване на сърбеж, лющене, раздразнение, сухота в кожата не само на главата, а и по цялото тяло.

То има мощни противовъзпалителни свойства, които успокояват кожата. Мастните киселини в него хидратират и подхранват в дълбочина, което е от съществено значение за намаляване на сърбежа.

Маски за коса, склонна към омазняване

Използвайте кокосово масло вместо балсам. Намазвайте от корените до върха след измиване. Оставяйте да действа 2-3 минути и изплаквайте. Правете този ритуал 2-3 пъти седмично.

Коментирай