Добри и лоши неща, които се случват, ако пиете кафе всеки ден

Положителни и отрицателни ефекти от кофеина

2023-09-18 05:00:00 | Илияна Николова

Кафето е една от най-консумираните напитки в света. Милиони хора по света пият кафе всеки ден поне по веднъж, а някои и по повече. То има както добри, така и лоши ефекти. Всичко зависи от количеството кафе, което консумирате на ден. Кафето може да ви донесе както ползи, така и вреди, ако прекалявате с него.

Кои са добрите и лошите неща, които се случват в тялото, ако пиете кафе всеки ден?

Кафето подобрява настроението и се бори със стреса

Кофеинът има свойството да подобрява настроението. Той е стимулант, който се бори със стреса, безпокойството и тревожността. Ако пиете кафе всеки ден, ще имате по-добро настроение, ще сте по-бодри и енергични.

Колко опасно може да е смесването на кофеин и алкохол?

Кафето подобрява паметта и концентрацията

Паметта и способността ви за концентриране ще се подобрят, ако сте любители на кафето и тази напитка присъства всеки ден в менюто ви. Кафето ободрява и подобрява способностите за усвояването на информация и боравенето с нея.

Кафето намалява риска от рак

Кофеинът е антиоксидант. Това прави кафето една прекрасна напитка за борба с рака. Антиоксидантите потискат вредното влияние на оксидативния стрес, предразполагащ към злокачествени изменения в клетките. Това намалява риска от поява на различни видове рак.

Кафето подобрява отделителната функция

Кафето има диуретичен ефект. Това стимулира отделянето на урина и намалява риска от поява на инфекции на пикочните пътища. Ако пиете по 2 или 3 чаши кафе на ден, бъбреците ви ще работят на по-бързи обороти и ще отделят повече урина, а това намалява вероятността за прикрепяне на бактерии по уринарния тракт.

5 странични ефекта на кофеина

Кафето повишава издръжливостта

Кафето дава много енергия. По тази причина физическата издръжливост се повишава. Ако пиете кафе всеки ден и тренирате, издръжливостта и енергийните ви запаси ще се повишат. Ще подобрите спортните си резултати и ще постигнете целите си по-бързо.

Още по темата

Кафето повишава холестерола

Ако прекалявате с кафето, холестеролът ви може да се повиши. Високите нива на кофеин в кръвта могат да доведат до повишаване на триглицеридите и холестерола, което да застраши състоянието на кръвоносните ви съдове.

Кафето повишава кръвното налягане

Кофеинът повишава кръвното налягане, особено ако е в големи количества. Той стимулира енергийните нива, като въздейства на гладката мускулатура, а това се отразява на свиването на кръвоносните съдове. Това предизвиква повишаване на налягането в тях. Ако страдате от високо кръвно налягане, ограничаването на кафето е от решаващо значение за контрола му.

Какво не знаем за безкофеиновото кафе?

Кафето може да влоши съня

Тъй като кофеинът е стимулант на нервната система, това може да повлияе и върху съня. Ако прекалявате с кафето, има вероятност да страдате от безсъние или трудно заспиване. Може да се будите често през нощта, което пречи на нормалната почивка на организма.