Зелено

Хавортия – пустинна зеленина

Как да отглеждаме хавортията?

16.11.2015г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Хавортията е едно от най-интересните и лесни за отглеждане в домашни условия сукулентни растения. Родината й е Южна Африка, а семейството – Асфоделови. Съществуват много видове хавортия.

Листата на хавортията образуват розетка, от която се разлистват новите разклонения. Практически хавортиите нямат стъбла. На пръв поглед хавортията създава впечатление на бодливо растение. Това не е така. Ефектът е предизвикан от светли на цвят брадавичестоподобни образувания по листата.

Местоположение и светлина

Тъй като хавортията е пустинно растение, тя се нуждае от постоянна пряка осветеност. Изберете възможно най-слънчевото място, на което да я сложите. Това важи и през зимата. Ако през летния сезон температурите станат екстремно високи, приберете хавортията на шарена сянка под някое друго растение. Важно е сянката да не е плътна в никакъв случай.

Температура

Минималните възможни градуси за съществуването на хавортията са 5 градуса през зимата. Иначе през лятото издържа на горещини, въпреки че прекалено високите температури могат да й навредят. Но това се случва много рядко, все пак естествената й среда е пустинята.

Поливане

Хавортията е сукулент. Това автоматично изключва обилното поливане. То се налага само в период на вегетиране. През зимата, когато е по-студено поливането почти спира.

Почва и наторяване

Песъчливите почви са най-подходящи за хавортията. Добре е да смесвате в съотношение 1 част глинеста почва, 1 част пясък, 1 част листовка.

Наторяване не е необходимо. Само в случай на проява на слабост от страна на растението веднъж през летния сезон могат да се добавят минерални торове за кактуси.

Влажност

Не се налага пулверизиране. Хавортията обича сух въздух.

Пресаждане и размножаване

Свързани статии

Добре е да пресаждате хавортията веднъж годишно през пролетта. Почвената смес е същата като за възрастните растения. Важно е да избирате плитки, но широки саксии, тъй като хавортията се разлиства на ширина.

Размножаването става чрез отделяне на млади розетки и вкореняването им. Можете да отделите и листо. Листата се подсушават за няколко дни, след което се вкореняват във влажна почва. Не се поливат веднага, а след няколко седмици. След като се образуват мустачки, растението се засажда в постоянна саксия.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай