Зелено

Бутия – елегантна палма

Как да отглеждаме бутията?

02.11.2016г. / 14 15ч.
Илияна Николова
Снимка: wikimedia commons

Снимка: wikimedia commons

Бутията е много красива и интересна палма. Принадлежи към семейството на кокосовите палми. Родината ѝ е Бразилия. Изключително красива е и с много интересно стъбло. Вирее много добре у нас и е подходяща за засаждане в градината.

Бутията има характерен дебел ствол, който достига височина около 3 метра. Дебелината му е приблизително половин метър. Нагоре стъблото се стеснява. От него започват да излизат много дълги и широки листа. Дълги са около 2 метра. Могат да са дъговидни на форма, а могат и да са по-широки.

На цвят листата са светлозелени, на светлина дори понякога изглеждат сиви. Нови листа се появяват през пролетта до есента. Техният живот е приблизително 5 години, след което падат и остава дръжката им, която се втвърдява и постепенно става част от стъблото.

Местоположение и светлина

Бутията има нужда от добре осветено място с пряка слънчева светлина. Засадете я на място, което се осветява целодневно.

Поливане

Поливането през топлата част на годината е обилно и редовно, докато през зимата се разрежда. Важно е бутията да не се оставя да пресъхне, защото умира.

Високата влажност е от голямо значение за бутията. Тя трябва да се пулверизира редовно през лятото. Необходимо е предвид произхода ѝ, който е свързан с климатични особености с висока влажност на въздуха.

Почва

Песъчливите почви са най-подходящи за тази палма. Обикновената градинска пръст е добра, стига да е смесена с равна част пясък.

Температура

Умерените температури са най-добри за бутията. През зимата не се препоръчва дълготрайно и крайно замръзване. Бутията не понася температури под -10 градуса. През лятото издържа и на жеги.

Размножаване

Размножаването става чрез взимане на семена и засаждането им през пролетта. Бутията дава ядливи плодове, от които да съберете семена.

Снимки: wikimedia commons

Коментирай
Свободно време