Хизис – една от многото интересни орхидеи

Как да отглеждаме хизиса

2017-10-21 08:00:00 | Илияна Николова

Хизис е вид красива и нежна орхидея. Ароматът на цветовете ѝ е силен и приятен. Усеща се най-вече, когато растението е огряно от слънцето и в сутрешните часове на деня.

Името на хизиса произлиза от гръцки език. Думата chysis означава разтапяне, стапяне, което е свързано с особеностите на цветната чашка.

Хизисът е разпространен най-вече в Мексико и Централна Америка, но вирее и у нас при подходящи условия.

Плумбаго или саркофай – от какви грижи се нуждае

Цъфтежът на хизиса варира в различни цветове – кремаво, оранжево, прасковено, лилаво. Цветовете са полувисящи и широко разтворени. Корените на растението са снабдени с власинки, които им помагат да се закрепят за различни повърхности и ли други растения.

Местоположение и светлина

Хизисът не обича пряката слънчева светлина, защото цветовете и листата му изгарят и пожълтяват. Поставете го на засенчено място или естествена полусянка.

Снимка: pinterest

Температура

През лятото най-добрата температура за хизиса е от минимална 17 градуса до максимална 28. През зимата температурата не трябва да пада под 13-15 градуса.

Астра, димитровче или богородичка – все прелестна!

Още по темата

Поливане

Поливането, както при повечето орхидеи, е оскъдно. Високата влажност на въздуха е важна, особено през топлите месеци в годината. През есента поливането се свежда до абсолютен минимум, а през зимата се спира напълно. През този период растенията са латентни и спят зимен сън.

Поливането се възобновява през пролетта с първия растеж, но изключително оскъдно и внимателно.

Почва

Хизисът се засажда в специални почви за орхидеи с твърд субстрат, съдържащ кори и мъх.