Зелено

Царска бегония – една от най-красивите

Как да отглеждаме красивото растение

12.03.2018г. / 09 23ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Царската бегония е една от най-красивите бегонии. Нейното обаяние идва заради декоративно оцветените ѝ листа. Те са обагрени в разнообразни цветове – зелено, бяло, розово, бронзово-кафяво, сребристо, червено-виолетово, на петна, с металически блясък или с кадифени и розови пръски.

Листата на царската бегония са неравномерни по форма. Едни са издължени, други овални, трети с назъбени ръбове.

Тя все пак цъфти, но цветовете ѝ далеч не са така впечатляващи като листата, защото са малки и невзрачни.

Сансевиера или още индийски меч

Стъблата ѝ са къси и месести. Царската бегония не расте повече от 30 см на височина и 40 см на ширина.

Местоположение и светлина

През лятото, когато слънчевата светлина е силна, царската бегония се поставя на полусенчесто място, защитено от пряка светлина. Тя изгаря красивите листа на растението. През зимата саксията се премества на добре осветено място с пряка светлина, тъй като тогава слънцето е много по-слабо.

Поливане

През лятото поливането на царската бегония е обилно и ежедневно. За целта почвата трябва да е с осигурен добър дренаж. През зимата поливането значително се разрежда. Пръстта трябва да се оставя да изсъхне напълно между две поливания.

Влажност

Царската бегония обича високата влажност. Препоръчително е саксията да се оставя върху съд, пълен с вода, която да се изпарява.

Свързани статии

Немезия – най-цветното балконско цвете

Почва

Бегонията не е особено претенциозна към почвената смес. Най-важното е да е добре дренирана с ред камъчета на дъното. Важно е да включва и малко пясък за допълнително оттичане на водата. Останалите части трябва да са градинска пръст, чимова пръст, листовка, прегорял оборски тор.

Температура

Царската бегония обича умерените температури и високата влажност през лятото.

Пресаждане и размножаване 

Пресажда се всяка пролет в нова подхранена почва. Размножаването става чрез разделяне на коренището или чрез резници. Взетите листенца се поставят легнали в мокър пясък като дръжката трябва да е вкопана в него. Може и да се поставят в чаша с вода, докато пуснат коренчета. Младите растения се засаждат в саксии с лека почвена смес.

Снимки: wikimedia commons

Коментирай