Цветя

Сентполия – кичеста африканска теменужка

Прелестен цвят – как да го отглеждаме

27.02.2018г. / 09 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сентполия е много красиво стайно растение, цъфтящо предимно в лилави цветове. Родината ѝ е Източна Африка, заради което я наричат още африканска теменужка.

Освен в лилаво, сентполията цъфти и в бяло, розово, синьо, пурпурно, червено. Листата и са мъхести и плътни. Някои видове имат леко опръскани с по-светли цветове листа.

Кротон – ярка окраска и настроение вкъщи

Местоположение и светлина

Сентполията обича светлината, но не и прякото греене. Затова я поставете на осветен, но предпазен от директните лъчи перваз, например източен и западен, където греенето е временно и по-слабо. Подходящи са и полусенчести и засенчени места.

Поливане

Важно е водата да е престояла и да не е варовита. При поливане не трябва да мокрите листата, тъй като загниват и се разболяват. Препоръчително е да поливате сентполията не директно в пръстта, а наливайки водата в чинийката.

През пролетта и лятото се полива умерено, а през зимата по-оскъдно.

Немезия – най-цветното балконско цвете

Температура

Подходящата температура за сентполията е около 20 градуса през цялата година. През студените месеци внасяйте растението вътре.

Почва

Обикновената градинска почва е подходяща за сентполията. От време на време премахвайте сухите листа, защото пречат на растението и цъфтежа. Препоръчително е често да завъртате сентполията, за да благоприятствате равномерното ѝ разлистване.

Размножаване

Размножаването става най-лесно чрез резници от листата, взети през пролетта. Можете да ги засадите веднага директно в почвата или да ги потопите във вода, докато образуват коренчета.

Снимки: iStock

Коментирай