Цветя

Пентас – мадагаскарският принц

Как да отглеждаме пентас у дома

19.03.2018г. / 07 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пентас е интересно растение с красиви цветове. Родината му е остров Мадагаскар, където вирее в природата. У нас условията са по-различни, затова се препоръчва отглеждането му в саксия, тъй като е по-претенциозен.

Ако се подрязва редовно, пентас се превръща в красиво и компактно растение с хубави цветове. Не расте повече от 50 см височина. Листата му са леко мъхести, издължени или овални в зависимост от вида.

Годеция – пищна украса за балкона и градината

Предвид това, че пентас е растение, идващо от тропически район, където сезоните са обърнати спрямо нашите в умерения пояс, цветето цъфти от септември до януари. Това осигурява красива украса за дома в момент, когато останалите растения не цъфтят.

Местоположение и светлина

Пентас се нуждае от много обилна светлина. Трябва да е добре огряно от слънцето през по-голямата част от деня целогодишно.

Температура

Опитайте се да поддържате между 16 и 18, максимум 20 градуса през цялата година. Особено през зимата, когато пентас цъфти, градусите не трябва да падат под 12. 

Поливане

Поливането е умерено през цялата година. Поливайте редовно с престояла вода. Особено внимание обръщайте през зимата, когато слънцето е по-слабо и е налице изкуствено отопление. Не преполивайте, защото растението загива. Важно е и почвата да не засъхва.

Немезия – най-цветното балконско цвете

След прецъфтяването поливането се намалява до съвсем пестеливо.  

Свързани статии

Почва

Почвата за пентас трябва да е много добре дренирана и рехава, така че свободно в нея да навлиза въздух. Добре е да съдържа чимовка, листовка, пясък и оборски тор.

Размножаване

Най-лесно размножаването става чрез резници, които се вкореняват директно в мокър пясък или във влажна почва. Препоръчително е да покриете младите растения с голям стъклен съд или буркан, може и найлон, така че да се осигури максимална влажност и топлина.

Вкореняването в постоянен почвен субстрат става при температура на въздуха от 20-25 градуса.

Размножаването чрез семена е малко по-трудно. Трябва да се осигури силна светлина и температура от 20 градуса.

Снимки: iStock

Коментирай