Цветя

Красула и нейните чудни месести листенца

Как да отглеждаме красулата

09.04.2018г. / 09 13ч.
Илияна Николова
Снимка: wikimedia commons

Снимка: wikimedia commons

Красула е красиво растение от семейство Дебелецови. Родината ѝ е Южна Африка. Съществуват много видове красула, всички от които красиви и с интересни месести листа.

Растението е многогодишно, не е капризно и се отглежда много лесно. Някои видове достигат височина над 2 метра, ако бъдат отглеждани в градина. Други са по-ниски и подходящи за отглеждане вкъщи.

Опунция или бодлива круша

Листата са дебели, месести и с подобно на восък покритие. Някои видове имат красиви зелени листа с червен оттенък по ръбовете, което ги прави много атрактивни.

Местоположение и светлина 

Красулата се нуждае от много интензивна пряка слънчева светлина. През лятото е препоръчително да се изнася на открито, за да е огряна възможно най-дълго през деня. През зимата също се поставя на най-осветеното място в дома.

Поливане

Тъй като красулата съхранява водата в месестите си листенца, поливането трябва да е умерено през лятото, в никакъв случай обилно. През есента количеството вода се намалява до оскъдно. През зимата поливането спира напълно в най-студените дни.

Влажност на въздуха

В топлите летни дни листенцата се пръскат за по-висока влажност. През зимата не е необходимо, тъй като красулата не е претенциозна към сухия въздух и е устойчива.

Минивърба за дома и градината

Температура

Подходящата температура през лятото няма ограничения. През зимата не трябва да пада под 7 градуса, но и не трябва да е много висока. Дръжте красулата далече от отоплителните уреди.

Почва

Най-подходяща почвена смес за това растение е комбинацията от торф, листовка, оборски тор, пясък, който осигурява добър дренаж, тъй като не трябва да се задържа влага около кореновата система.

Размножаване

Най-лесно става чрез взимане на резници от листа и стъбла. Потапят се във вода или в постоянно влажен пясък, за да пуснат коренчета.

Снимки: Wikimedia commons

Коментирай