Цветя

Как да си отгледаме авокадо вкъщи?

Полезни съвети за любителите на вкусния плод

26.09.2018г. / 06 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Авокадото е вкусно и полезно, но сравнително скъпо. Не всяко домакинство може да си позволи да го купува често. Засаждането и отглеждането му от ядка е чудесен начин да се радвате на повече зеленина вкъщи, а и на полезните качества на този превъзходен плод.

Как да си отгледате авокадо?

Изберете добре узряло авокадо. Отделете сърцевината му, превърнете я във вкусно ястие, а ядката запазете.

Лимон – отглеждане в домашни условия

Почистете добре костилката. Оттук нататък има два варианта да накарате да покълне.

Първи вариант 

Поставете ядката до половината във влажна почва със заострената страна нагоре. Важно е връхчето на ядката да е извън почвата, защото от него ще покълне новото растение. Добре е пръстта да е рохка и с много добър дренаж, за да не загнива. Поставете саксията на добре осветено място, защитено от течение. Полива се редовно, но умерено без да подгизва.

Не оставяйте почвата да изсъхне. Тя трябва да е винаги леко мокра. След около 3 месеца би трябвало да покълне стръкче.

Растението авокадо израства доста бързо и когато достигне 10-15 см е добре да се пресади. Поставя се отново на осветено и топло място. Препоръчително е влажността на въздуха да е по-висока.

Как да си отгледаме акация у дома?

През топлите месеци може да се изнася на открито, но през есента се прибира, тъй като не понася температури, по-ниски от 10-15 градуса. Не трябва да се поставя в близост до отоплителни уреди.

Втори вариант 

След като почистите добре ядката на авокадото, вземете три клечки за зъби и ги забодете точно в средата на ядката. Гледайте да са на равно разстояние. Не забивайте клечките прекалено навътре. Достатъчно е да ги вкарате на половин сантиметър.

Напълнете чаша с вода. Поставете „конструкцията“ с ядката, така че да се потопи леко във водата.

Изчакайте до покълването на първите кълнове. Поставете чашата на топло и добре осветено място. Сменяйте водата всяка седмица.

След няколко седмици ядката ще се разцепи сама и от нея ще започнат да се появяват коренчета, а в горната ѝ част – стъбло. Когато то стане високо около 10 см е време да го засадите. Важно е да не бързате да засаждате преди да са се появили листа.

Снимки: iStock

Коментирай