Цветя

Енотера – как се отглежда?

Красив букет в саксия, цъфтящ цяло лято

08.11.2018г. / 10 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Енотерата, наричана още йонотера, е красиво градинско цвете, което може да се отглежда и в саксия в домашни условия. Съществуват над 100 вида от този род – тревисти, полухрасти и храсти. Някои са едногодишни, други двугодишни, а някои многогодишни. Подходящи са за оформяне на лехи и бордюри, тъй като цъфтят гъсто и красиво.

Ерика – нежна красота в саксия

Цветовете на енотерата са обагрени в лилаво, бяло, жълто, червено, розово. През деня са широко разтворени, а вечер се затварят във фунийка. Цъфтежът е дълготраен – от началото на юни почти до края на септември.

Местоположение и светлина

На енотерата ѝ е необходима много светлина. Затова я поставете на възможно най-продължително огряно от слънцето място. Нужно ѝ е, за да цъфти нормално. Ако е сенчесто, цветовете ще се затворят даже през деня.

Поливане

Поливането е умерено и ежедневно. През пролетта и лятото почвата трябва да се поддържа непрекъснато мокра, но не прекалено, за да не загние.

Почва

Заради редовното поливане и поддържането на влажна почва е нужно да се осигури добър дренаж. Трябва да е лека, подхранена с хранителни вещества. Смесете градинска пръст с малко торф и пясък, за да я обогатите и дренирате.

Айлостера – красив цъфтящ кактус

Температура

Растението е устойчиво на всякакви условия. Издържа на студ и пек. През зимата презимува и на открито, засадено в градината. Издръжливо е и на засушаване.

Размножаване

Енотерата се размножава чрез семена, които се посяват в късната пролет – края на април, началото на май. Дори да ги засеете през юни, няма да е грешка, ще покълнат бързо.

Размножаването чрез издънки и разделянето им от основното растение също е възможно. Прави се през май и септември.

Снимки: iStock

Коментирай