Цветя

Спатифилум – нежност и вълшебен аромат вкъщи

Как да отглеждаме това цвете

06.01.2019г. / 06 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Спатифилумът, наричан още лилия на мира, е прекрасно, нежно бяло цвете, което принадлежи към семейство Змиярникови. Въпреки страшно звучащата си фамилия, това цвете има превъзходен вид, особено когато цъфти.

Листата му са много свежи, яркозелени и лъскави. Цветовете са бели със заострено връхче, подобно на кала, а в средата имат изправена като свещ твърда тичинка, от която се носи превъзходен аромат. Цъфтежът трае от пролетта до есента като цветовете издържат до няколко седмици.

Тлъстига – красив домашен дебелец

Спатифилумът се отглежда много лесно. Хубаво е да го имате вкъщи не само заради красотата и нежността му, а и заради пречистващите му качества. Това растение намалява концентрацията на формалдехид, бензин, газ и въглероден диоксид в затворени пространства.

Местоположение и светлина

За спатифилума е необходима ярка светлина. Не е нужно тя да е пряка, тъй като директната слънчева светлина може да увреди цветовете, но е важно в помещението да е светло. Затъмнението и студът карат спатифилума да не цъфти.

Температура

Топлият въздух в помещението действа чудесно на спатифилума. Идеалната температура за него е между 16 и 21 градуса.

Поливане и влажност

През пролетта и лятото, когато градусите са по-високи, е необходимо осигуряване на по-висока влажност на въздуха в помещението. Пулверизирайте листата на спатифилума без да пръскате цветовете или поставете саксията върху съд с вода.

Свързани статии

Поливането трябва да е често и умерено. Не е препоръчително да се допуска пресъхване на почвата.

Айлостера – красив цъфтящ кактус

Почва

Растението не е претенциозно откъм почва. Расте във всякакъв вид почвени смеси. Обикновената градинска пръст е достатъчна. Ако забележите, че листата по края на растението са пожълтели или изсъхнали, значи му е нужно подхранване. Подходящи торове са тези за цъфтящи растения.

Пресаждане и размножаване

Пресажда се веднъж на 2-3 години в обогатена почва и в по-широка саксия. Размножава се чрез разделяне на издънките или чрез взимане на връхни резници.

Снимка: iStock

Коментирай