Цветя

Сингониум – растение с променящи се листа

Как да го отглеждаме

11.03.2019г. / 07 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сингониум е прекрасно растение, което се отглежда в домашни условия заради красотата и нестандартността на листата си. Принадлежи към семейство Змиярникови, а родината му е Централна и Южна Америка. Вирее чудесно и у нас. В естествената си среда достига голяма височина и наподобява увивните лиани. Катерещата природа на сингониума го прави едно наистина интересно растение. Още по-интересен е фактът, че с времето и израстването на растението листата му променят формата си, дори окраската си. Въпреки че не цъфти, сингониумът заслужава внимание именно заради тази своя нестандартна природа.

Пентас – мадагаскарският принц

Докато е младо растение сингониумът е малък и компактен, подобен на мъничко храстче с едри стреловидни листа. С напредване на възрастта увивната му природа се разгръща, височината му се увеличава, а листата променят формата си в звездовидна. Цветовете на листата варират между розово, кафяво, жълтеникаво, бледозелено.

Местоположение и светлина

Сингониумът обича светлината. Поставете го на перваз, добре огрян от ярка слънчева светлина, но не директно светеща в растението. Това важи особено в летните горещи дни, когато се налага допълнително засенчване.

Поливане

През пролетта и лятото се полива обилно. През зимата поливането се намалява. Пулверизиране на листата не се препоръчва, тъй като загниват.

Почва

С оглед на големите количества вода, които растението изисква, е необходимо почвата да бъде добре дренирана. Мократа почва причинява подгизване и гниене на корените на сингониума. Идеалната смес за това растение трябва да съдържа равни части пясък, оборски тор, торф и листовка.

Температура

Растението предпочита високи температури. Препоръчително е градусите в помещението да са около 20. През зимата не е добре да падат под 15.

Царска бегония – една от най-красивите

Наторяване

Сингониумът обича подхранването. В активния период през пролетта и лятото го наторявайте през 2 седмици с минерален разтвор за зелени растения. През зимата можете да го правите веднъж на 1-2 месеца.

Размножаване и пресаждане

Размножава се най-лесно чрез резници, взети от листа или клонки. Поставени във вода за 1-2 седмици те лесно пускат корени, след което се вкореняват в почвения субстрат. Пресаждането е препоръчително да се прави през 2 години напролет.

Снимки: iStock

Коментирай
Здраве и красота