Цветя

Как да отглеждаме здрави и жизнени сукуленти?

3 ценни съвета

13.06.2019г. / 06 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сукулентите са едни от най-разпространените растения за отглеждане в дома и офиса по простата причина, че те не се нуждаят от специални ежедневни грижи, за да растат и да не загинат. Красотата и разнообразието им са ненадминати. Това също са чудесни причини да добавите и някой кактус към растителната си колекция.

Въпреки лесното отглеждане на повечето сукуленти, все пак има някои специфики, които е добре да знаете, за да накарате растенията си да виреят пълноценно, а и да цъфтят, ако са цъфтящи видове.

Сансевиера или още индийски меч

Подарете им добре подхранена почва

Само защото сукулентите не са претенциозни и не изискват ежедневно поливане и кастрене не означава, че нямат своите специфични нужди. Почвата е много важна за тях. Повечето сукуленти виреят доста добре в почвена смес от градинска пръст, перлит и торф, който осигурява добро подхранване и подходящ дренаж за кореновата система. Ако в цветарските или специализираните за дома и градината магазини откриете готова смес за кактуси, възползвайте се от нея.

Поставете ги на пряко огряно от слънцето място

Тъй като този тип растения обикновено са еволюирали и виреят в пустинните и полупустинните райони, те са свикнали да живеят изложени изцяло на слънчевата светлина. Така че не ги щадете, а им дайте възможност да поглъщат колкото се може повече лъчи. Ако имате южен перваз, той е най-подходящ.

Засадете ги в „дишащ“ съд

Друга много важна предпоставка за правилното и пълноценно отглеждане на любимите ви сукуленти, е съдът, в който ги засаждате. Терариумите, които са доста модерни напоследък в отглеждането на сукулентни формации, не са никак подходящи в дългосрочен план. Ето защо при повечето им собственици смъртта на растенията настъпва в даден момент.

Ехинокактус – симпатичен кръгъл кактус

Този проблем се дължи на невъзможността на стъклото да пропуска достатъчно въздух. Почвата на сукулентите трябва да е изключително добре аерирана. Засаждайте ги в съд, който да позволява кислородът свободно да навлиза в почвата и не забравяйте да я поддържате рохка. Така въздушният обмен в нея става най-качествен.

Коментирай