Цветя

Юка – как да я отглеждаме

Екзотично растение с интересни цветове

23.06.2019г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: wikimedia commons

Снимка: wikimedia commons

Юка е много красиво и интересно цъфтящо многогодишно растение. Родината му е Централна и Южна Америка. Известни са повече от 30 вида юка, някои от които високи палми.

Листата на юката са дълги и остри, подобни на мечове. На върха им има бодил, който може да ви убоде, ако не го очаквате. В основата си листата са събрани в розетка, като излизат направо от корена. В центъра на розетката се образува цветът, който расте високо над листата. Видовете, разпространени у нас, цъфтят в бели дребни цветове, наподобяващи по-едри момини сълзи. Цялото цветно стъбло в природата може да достигне 2,5 метра височина. Вкъщи височината му достига около метър и половина.

Ешолция – лесна за отглеждане украса за градината>>>

Местоположение и светлина

Юка вирее най-добре на силна и ярка светлина. Изберете пряко огрян перваз – южен, източен или западен.

Поливане

Юка не се нуждае от големи количества вода. В летния сезон поливайте умерено. През зимата по-оскъдно. Растението има свойството да си запазва водни запаси.

Почва

Няма предпочитания към почвата. Важно е тя да има добър дренаж, за да не се задържа вода. За целта можете да използвате пясък или камъчета. Най-добрата смес е равни части градинска почва, парникова почва и пясък.

Доротеантус или обедно цвете>>>

Свързани статии

Подхранване

Нуждае се от наторяване през пролетта и лятото. Може да се използват минерални торове за зеленолистни или цъфтящи растения.

Пресаждане и размножаване

Най-лесно юката се размножава чрез взимане на издънки от розетката. Засаждат се през пролетта. Растението не е особено взискателно и може да се развива без особено специални грижи, стига почвата да е добре пропусклива и да е на слънчево място.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай