Зелено

4 рецепти за домашна вода за венци, уста и зъби

10.09.2012г. / 18 16ч.
Надежда Маринова
4 рецепти за домашна вода за венци, уста и зъби

Добрата вода за уста не само освежава дъха, но и изчиства зъбите от остатъците от храна, заздравява венците и понижава киселинността в устата.

Главният компонент в промишлено произведената вода за уста е спиртът, като в някои марки той може да достигне и до 22 %. От една страна спиртът има антибактериален ефект, но от друга заедно с патогенните бактерии той поразява и полезната микрофлора в устата. Затова, ако искате да си починете от промишлените води за уста, пълни с химия, вижте тези 4 рецепти, които може да прилагате вкъщи, като преди това посетите зъболекар, за да се уверите, че лошият дъх не е от нелекувани зъби и възпалени венци.

1. Отвара от лайка

Има антибактериален ефект. Пригответе половин литър силен чай от лайка. Сипете го в стъклено шише и съхранявайте до 3-4 дни в хладилника. Разтваряйте по 1 с. л. на чаша с вода и изплаквайте устата си всяка вечер.

2. Отвара от дъбови кори

Заздравява венците и премахва лошия дъх от устата, като дезинфекцира напълно.

3. Вода с масло от шипки

Шипковото масло е чудесен лек за повърхностни рани. Капнете няколко капки масло в чаша с вода и изплакнете устата. След няколко дни ще почувствате венците си здрави, а лошият дъх ще изчезне.

4. Вода с масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво отстранява неприятния дъх, болестотворните бактерии, предотвратява появата на кариеси и пародонтоза. Капнете 3-4 капки масло в чаша вода и изплакнете устата си.

Домашната вода за уста може би няма да има бързия ефект на шишето, купено от аптеката, но при търпение и постоянство ще постигнете отлични резултати.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай