Нежна като цвете

Домашни средства срещу мазна кожа

Как да балансираме лъщенето и да контролираме себума

20.07.2019г. / 06 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Красивата кожа е добре балансираната кожа. Лъщящата и прекомерно омазнена кожа е проблем не само за самочувствието на дамите, но и създава риск от образуване на основа за акне, черни точки, кожни проблеми.

За да върнете баланса в кожата е необходимо да следвате някои задължителни стъпки в рутината в грижата си за кожата. Не пропускайте почистването, тонизирането, хидратирането, ексфолирането два пъти седмично, нанасянето на слънцезащитен крем. Важно е да подбирате грим, който не съдържа добавени масла, ако имате мазна кожа. Винаги отстранявайте старателно грима преди лягане.

7 чудодейни маски за лице>>>

А през останалото време можете да добавите някои домашни грижи за вашата кожа, които помагат да се контролира омазняването ѝ.

Оцет като ексфолиант

Оцетът е природен ексфолиант, който премахва мъртвите клетки от кожата, прочиства я и прониква в дълбочина, контролирайки секрецията на себум. Напоете памучен тампон с малко оцет. Втрийте в проблемните зони на лицето, като преди да изплакнете оставете да подейства 5 до 10 минути. Ако се притеснявате, че оцетът е прекалено агресивен за кожата ви, можете да го разредите с малко вода.

Алое вера

Алое има много ползи за здравето и кожата. Това вълшебно растение хидратира в доста голяма дълбочина, като същевременно подхранва с антиоксиданти и витамини. Прилагайте натурален гел от алое всяка вечер.

Полезни домашни маски за лице>>>

Жълтък

Яйченият жълтък помага за премахването на себума и неговия дългосрочен контрол. Можете да си правите маски с жълтък, а можете и да го нанасяте в чистия му непримесен вариант с помощта на памучен тампон. Оставете го да изсъхне, след 20 минути изплакнете с хладка вода.

Бадеми и мед

Направете си скраб за лице с мед и ситно счукани бадеми, който да ползвате два пъти седмично. Счукайте ядките в блендер или с помощта на хаванче. Смесете 1 шепа счукани бадеми с 1 лъжица мед и втрийте с масажиращи движения в кожата на лицето.

5 домашни маски за млада и стегната кожа>>>

Лимон и мед

Лимоновата киселина действа като ексфолиант за кожата, като контролира омазняването. Тя помага на кожата да възвърне баланса в pH-то си, като я прави по-алкална. Медът има антибактериални свойства, подхранва и овлажнява в дълбочина.

Домат и авокадо

Пастата от смлени авокадо и домат се използва като скраб за кожата. Тази маска е също ефективен метод за контролиране на себума. Първо масажирайте, а след това оставете да подейства 20 минути преди да измиете.

Коментирай