Готварство

Пиле чимичури

10 Ное 2018 | 10:57 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 60 минути Порции: 8
Пиле чимичури

Продукти:

  • ½ чаша смлян магданоз
  • 2 и ½ супени лъжици зехтин
  • 2 супени лъжици ситно нарязан риган
  • 1 супена лъжица червен винен оцет
  • 2 скилидки чесън, пресован
  • ¼ чаена лъжица сол
  • 1/8 чаена лъжица червен пипер
  • 1 щипка черен пипер
  • 1 цяло пиле
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 голяма глава лук, нарязан
  • ½ чаша пилешки бульон

Приготвяне:

Смесете магданоза, 2 и ½ лъжици зехтин, риган, оцет, чесън, сол, червен и черен пипер заедно в купа. Разбъркайте добре соса чимичури.

Разфасовайте пилето внимателно. Ако не можете да се справите с тази задача, направете рецептата с обезкостени пилешки гърди.

Втрийте добре соса чимичури навсякъде по пилето от всички страни. След това го увийте в найлоново фолио и съхранявайте в хладилник 24 часа, за да се маринова добре и да поеме всички аромати.

Извадете от хладилника и оставете да се стопли до стайна температура за 1 час. Загрейте фурната на 230 градуса.

Намажете или полейте пилешкото с 1 супена лъжица зехтин. Овкусете с още малко сол и черен пипер. Постелете нарязания на колелца лук на дъното на тава за печене. Върху него подредете пилешкото. Залейте с разтворения бульон.

Печете в загрята фурна за 45 минути. Ако имате термометър за готвене, измерете температурата вътре в месото. Ако е около 74 градуса, значи и е време да изключите фурната и да оставите пилето да почива в нея за 10 минути.

Снимка: iStock

Опитайте още: