Свободно време

За и против дъвката

18.06.2005г. / 11 56ч.
Аз жената
За и против дъвката

Дъвките, мнозина не могат без тях, останалите пък им се дразнят, по-рядко хората са неутрални към това явление на модерния свят. Любими на децата, не малко дъвчещи възрастни се забелязват и из улиците, да не говорим за джвакащи банкови или пощенски служители, например или други хора, които не се свенят да дъвчат на работното си място. Социално зло или полезно нещо за организма са дъвките? Забранени в Сингапур (да, наистина, в Сингапур дъвки не се продават), у нас всеки дъвче и плюе където му падне. Дъвките, веднъж залепнали на пода, не дай боже на роклята или подметката, се махат трудно, могат да съсипят дрехата. Но пък примамливите реклами по телевизията постоянно ни изтъкват положителните им качества допринасящи за здравето на нашите зъби.

Каква е историята на дъвките? Древните гърци са дъвчели смола от мастиково дърво, за да си чистят зъбите, а може би и за по-приятен дъх. Маите в Южна Америка също дъвчели смола от различни растения, вероятно с подобна цел. Индианците в Северна Америка дъвчели смола от смърч и е твърде вероятно под тяхно влияние първите европейски заселници да са усвоили този навик.

Първата дъвка такава, каквато я познаваме днес, е произведена през 1848 година от американецът Джон Къртис. През 1850 г. той започнал да продава парафинови дъвки, които бързо станали много популярни.

През 1871 г. Томас Адамс започнал да произвежда медицински дъвки, които се продавали само за пени едната по аптеките.

През 1888 година в една от станциите на манхатънското метро била поставена първата машина за продажба на дъвки. По-късно практиката станала масова, а идеята за този вид търговия била приложена при десетки други продукти.

Дъвката за балончета, последният и най-висш стадий в развитието на тази индустрия, била измислена още през 1906 година, но става истински популярна едва през 20-те години на миналия век.

През 1984 Wrigley анонсират и "sugar free" – дъвката без захар.

Изследване, публикувано в New England Journal of Medicine сочи, че дъвченето конкретно на дъвка без захар подпомага отслабването. Ако дъвчете дъвка в продължение на 12 минути, изгаряте средно 70 калории в повече. Друго предимство на дъвченето на дъвка без захар, според специалистите, е предпазването от кариес. Разбира се, не може и без негативи, като например прекомерното отделяне на стомашни сокове.

Ако ще летите със самолет, обаче, вземете си дъвка и дъвчете по време на излитането и кацането – така ще преодолеете появата на бучене в ушите. Ако искате да откажете цигарите, дъвката също може да ви е от помощ.

Коментирай