Свободно време

И аз обичам пица – рецепта

Рецепта за вегетарианска пица

09.11.2012г. / 15 51ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Едно национално италианско ястие се прочува в цял свят и се нарежда сред най-любимите храни на хората. Ето и малко история:

Свързани статии

През 1522 година в Неапол се появява първообраза на италианската пица. Пицата става любима храна на съпругата на неаполитанския крал Фердинанд IV – Мария Каролина Лорена, а по-късно и на италианския крал Умберто I и съпругата му Маргарита Савойска, в чест на която е назована една от рецептите. В САЩ пицата е пренесена през втората половина на XIX век и за първи път се прави в Чикаго, Илинойс. Традиционната италианска пица е защитена със закон от италианския парламент, като в закона се определят точните съставки и начин на приготвяне, включително и на замразените пици. Европейският съюз по молба на Италия, защитава някои традиционни италиански пици, като например „Маргарита“ и „Маринара“. Те са включени в системата „Защитено име и географски произход“ през 90-те години на XX век.

Класическото тесто за пица обикновено е с дебелина 0,5 см и се приготвя само от брашно, мая, захар, сол, зехтин и вода. Майсторите на пица използват зрелищен начин за разточване на тестото, подхвърляйки го във въздуха. Макар и не до там диетична, хубавата пица може да бъде здравословна. Всичко зависи от комбинацията на съставките, които решаваме да използваме. „Маргарита“ например е лека и приятна. Използваме домати, кашкавал, подправки и малко свежи маслини. Ето и още една рецепта за бърза, здравословна пица:

Вегетарианска пица с каперси, моцарела, тиквички и домати.

1. Разточва се тестото за пица върху набрашнена повърхност и се оформя блат. Намазнява се дъното на тавата и се поставя тестото вътре.

2. Тестото се намазва с домати от консерва, могат да се сложат и чери доматчета. Нарязват се тиквички на тънки ленти с помощта на белачка. Лентичките се слагат върху доматите и всичко се поръсва с моцарела (или кашкавал). Маслините, каперсите и чесънът се смесват и се слагат върху пицата. Накрая се поръсва със зехтин. Фурната се загрява на 240°C (220°C с обдухване).

3. Пицата се запича за 10-12 минути, докато ръбчетата на тестото станат хрупкави и златисти. Преди сервиране се поръсва с магданоз.

Може и бързо да решите въпроса с пицата, като разберете къде се приготвят най-вкусните в София. Прегледайте списъка с 11 предложения. Ако не ви допадат, направете свой списък с най-добрите пици в града.

Моите топ места за пица в София

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )