Необичайни начини да си намерим работа

Как да намерим добра работа – 4 работещи съвета

2013-01-03 11:45:00 | Надежда Маринова

И в тази криза нещо трябва да се яде, да се обличаме, да си доставяме удоволствия – затова ни трябва работа. Освен задължителните стъпки – четене на обяви, писане на имейли, пращане на CV и резюме, ето какви способи можем да приложим.

1. Запишете се на курс за усъвършенстване или за удоволствие – мениджмънт, маркетинг, творческо писане, чужд език, танци, гимнастика, дори кулинарно училище. Посещавайте изложби, участвайте в акции и флашмобове, кажете на приятели и роднини, че си търсите работа. Приятелите на вашите приятели или съдбата в ролята на случайно срещнат човек ще ви помогнат.

Още по темата

Тони се записала на курс по английски. Докато правели диалози, тя често разказвала за себе си и вмъквала „лична информация“ – с какво се занимава, за какво мечтае и споделила, че си търси работа. От диалог на диалог едно от момичетата й казала, че в тяхната фирма се открива свободно място. Последвало интервю и Тони започнала работа.

2. Не се страхувайте да започнете на по-ниска заплата или на длъжност, която не ви е по сърце.

Мира имала час за интервю за рецепционистка в голяма фирма. Тъй като длъжността не изисквала кой знае какви умения и познания, тя счела за ненужно да се подготви за срещата с шефа. Разбира се, погрижила се да се яви в безупречен външен вид, изискващ позицията. В хода на разговора станало ясно, че преди дни е напуснала секретарката на директора. И така Мира я харесали за личен асистент – по-престижна позиция, с по-голяма заплата и предлагаща кариерно развитие.

3. Влейте се във вашето общество и среда, използвайки уменията и талантите си – не се знае откъде ще изкочи заекът.

Елена е певица. Първо пробвала да си намери работа по установения ред – четене на обяви, ходене на кастинги и прослушвания и др. Междувременно намерила едно чудно местенце – караоке бар, където започнала да пее за удоволствие и без заплащане. След известно време в бара се запознала с компания музиканти, с които започнала съвместен проект.

4. Рязка смяна на професията – 5-7 години сте учили за едно, после още някой и друг курс квалификация и сега се оказва, че професията ви е недоходоносна. Не се страхувайте да направите завой – научете се на нова дейност и търсете нова реализация.

Мария е на 45 години. Решила, че не иска повече да бъде детска учителка. Записала се на курсове по компютър и счетоводство. Скоро си намерила работа като помощник счетоводител и останала много доволна.