Свободно време

5 златни съвета как да избегнем конфликт на работното място

Добрият шеф е като виртуозен диригент, но ако свирите фалшиво, ще ви покаже червен картон

09.01.2013г. / 14 15ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всеки има свои особености в характера – един е весел, друг – заядлив, трети обича да спори и да се налага, на четвъртия хоби му са клюките. Добрият шеф като виртуозен диригент успява да ръководи своя колектив от „разноцветни“ хора така, че всеки да прояви най-доброто от себе си, да бъде себе си и в същото време да не влиза в конфликт с другите. Затова в добрите фирми има неписани правила на поведение, а неспазването им не се толерира и се наказва – от мъмрене до червен картон. Хармоничната атмосфера е задължителна за успешната работа.

Свързани статии

Самочувствие, но не вирнат нос

Високото самочувствие помага, но винаги имайте едно наум, че човекът срещу вас знае повече и може да свърши нещо по-добре от вас. Горделивостта е отблъскващо качество и честа причина за конфликти. Може да научите нещо ново всеки ден и от всеки – от чистачката, секретарката, мениджъра и от портиера.

Сто пъти мисли, един път режи

Имаме много хубави български поговорки за прибързаните думи, които могат да обидят колегите, да засегнат партньорите и в крайна сметка да попречат на общата ви работа. Тренирайте нервите си, наблюдавайте се какво най-често ви ядосва и се опитайте да се контролирате като дишате дълбоко в момента, в който усетите че ядът ви кипва. В същия този миг, ако имате възможност, станете от стола и си сипете чаша вода или отпийте от кафето на масата или вземете в ръка химикалката и напишете нещо (каквото и да е, на листа пред вас). След една минута спокойствието отново ще дойде при вас.

Не заемайте страна

Между колегите често се образуват лагери, които се противопоставят едни на други. Не позволявайте да ви привлекат на дадена страна. Дръжте на собственото си мнение и не се занимавайте с клюки и с местни войни.

Критиката е полезна

Не приемайте близко до сърцето си всяка критика, особено ако е справедлива и градивна. Резките изказвания се отнасят до ваша конкретна постъпка, а не до личността ви. Няма идеални характери. В процеса на общуване непознатите колеги се научават да работят заедно в името на успеха на фирмата.

Отвърнете на грубостта с вежливост

Обезоръжете грубияните с вежливост. Подминете грубия тон или нападките с усмивка, ако не си струва да се борите за правото си.

Коментирай