Свободно време

Нагласи, които успелите хора избягват

Част от съставките на рецептата за успех

01.02.2014г. / 16 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

Успешните хора, независимо дали става дума за добра кариера, успешен брак или постижения в социалните контакти, имат някои общи черти в поведението. Съзнателно или не, те избягват някои вредни практики и нагласи, които биха навредили на успеха им.

За да постигне човек успешно реализиране в професионален и личен аспект, трябва да избягва някои типове поведение, които не са присъщи за успелите хора и които трябва да се научим да избягваме, ако искаме да се радваме на просперитет в бъдеще.

Ограничено мислене

Нереализиралите се хора най-често обвиняват всичко и всички за неуспеха си – шефа си, обстоятелствата, икономиката, съпруга си. Те смятат, че винаги някой друг е виновен за несгодите им.

Такъв тип мислене е деконструктивен и представя негативен образ на света. За да управлявате успешно живота си, е необходимо да промените нагласите си в по-позитивна посока.

Бъркане на реалността с истинските възможности

Успешните професионалисти преследват целите си. Те знаят точно какво искат и как да го постигнат. Хубаво е човек да мечтае, но е още по-ценно мечтите и целите му да са адекватни на възможностите му. Така хем успехът няма да е имагинерен, хем удоволствието от постигнатото ще е пълно.

Безсилие и безмълвие

Успелите неслучайно са такива. Едва ли са постигнали нещо благодарение на мълчанието и спотайването в ъгъла, без поемане на ангажименти и рискове. Именно активността е една от ключовите съставки на рецептата за успеха.

Да знаеш кога да проявиш сила, да блеснеш, да изкажеш позицията си – именно тези качества са присъщи за успешното преследване на предизвикателствата. Спокойствие, увереност и елегантност са три от основните характеристики на успешните хора.

Пренебрегване на инвестициите в себе си

Недоволните от реализацията си до момента не трябва само и единствено да обвиняват системата за несгодите си. Трябва да разберат, че отделянето на време и средства за развитие на личните способности е есенциално за бъдещия успех.

Промяната не идва от само себе си. За бляскава и успешна кариера е необходимо човек сериозно да се постарае.

Коментирай