Свободно време

Ненад: Всеки може да се научи да готви

Ненад Великович между кулинарията, музиката и спорта

15.02.2014г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Ненад Великович. Снимка: FOX International Channels

Ненад Великович. Снимка: FOX International Channels

Обичате ли да готвите? Вероятно не всички от вас могат да създават кулинарни шедьоври в кухнята. Но това не трябва да ви отказва от идеята да се научите да готвите. Здравословното хранене е пътят към доброто здраве и фигура. Често в забързаното ежедневие рядко ви остава време да приготвите нещо, което хем да е бързо, хем здравословно и вкусно.

Затова ви срещаме с Ненад. За тези от вас, които са гледали кулинарното му предаване по телевизия 24 Kitchen “Лесни рецепти с Ненад“ той не е съвсем непознат. Позитивен, усмихнат, влюбен в кулинарията и музиката, Ненад ще ви даде няколко съвета как лесно приготвената храна да бъде вкусна и здравословна.

Как решихте да се занимавате с готварство?

Харесва ми храната, както и самото хапване, така че след като завърших гимназия се записах на курс по готварство. Любовта ми към готвенето се зароди още докато бях малък и постоянно се пречках на мама и баба в кухнята. Те са и хората, които ми посочиха пътя, по който вървя в момента.

Какво е готвенето за Вас – хоби или професия?

Готвенето е както хоби, така и работа, която изхранва мен и съпругата ми.

Какво ви доведе в България?

Вторият сезон на предаването „Лесни рецепти с Ненад“ има кадри както от Белград, така и от България. Началото на шоуто заснехме в Белград, а частта с готвенето – в София. За първи път се озовавам тук и останах наистина приятно изненадан. Всички бяха изключително гостоприемни и приятелски настроени. Прекарах страхотно не само на снимачната площадка, но и по време на престоя си в София.

Откъде дойде идеята за „Лесни рецепти с Ненад“?

Самата идея на епизодите по 24Kitchen трябва да показва колко лесно и приятно може да бъде готвенето. Опитах се да направя рецептите максимално прости и бързи, като през цялото време използвах продукти, които могат да се намерят на всеки пазар.

Смятате ли, че всеки може да се научи да готви?

Естествено! Всеки може, стига да обича да готви и да има усет. Най-важна обаче е самата любов към готвенето и страстта, с която се прави всичко.

Какво е любимото Ви нещо за хапване?

Пиле с лимон и авокадо, задължително придружено с люта салца и чипс тортила.

Как в нашето забързано ежедневие бързото хранене може да стане здравословно?

Съвсем просто. Отивате до супермаркета и си купувате кайма от говеждо месо, царевичен хляб, домати и червен лук. Така с малко усилия можете да си направите вкусен бургер, но в домашни условия. Задължително използвайте само пресни зеленчуци, защото така знаете откъде идват продуктите ви.

Какво според Вас е перфектното ястие и какво съдържа?

Трябва да има протеини, въглехидрати и много витамини и минерали. Естетиката в готвенето също е важна, тъй като с нея събуждаме апетита. Креативност и изобретателност трябва да има както в тигана, така и в чинията.

Знам, че музиката е много специална за вас. Дали това ви помага в кухнята?

Да, разбира се, без музика нищо не би могло да функционира правилно. Необходими са ми радио или диск с хубава музика и правилният екип от хора, с които заедно да постигнем всичко.

Мислили ли сте да публикувате собствена кулинарна книга с рецепти?

Разсъждавал съм много върху това, но смятам, че все още нямам достатъчно заинтригуващи рецепти, които да събера в книга. Но един ден, защо не.

Свързани статии

Как си почивате, успявате ли да разпускате и къде бихте искали да прекарате ваканцията си?

След дълъг и изморителен ден обичам да се разхождам с жена ми покрай езерото или в града. Обичам театъра, а когато времето е хубаво – играя баскетбол с приятели. Почивката прекарвам в Гърция или Черна гора, а преди няколко години бях на българското Черноморие.

Имате ли бъдещи кулинарни планове, които мечтаете един ден да се превърнат в реалност?

Със сигурност бих искал да отворя малък ресторант, където да се приготвят специфични ястия. Все още съм млад и смятам, че опитът и знанията са нещо, на което трябва да наблегна ако искам да успея.

Специално за читателите на Az-jenata Ненад сподели една от неговите рецепти, която може да направите част от вашите семейни събирания, партита или когато ви се хапва нещо бързо, лесно и вкусно. Вижте рецептата тук.

Ненад Великович е водещ на предаването "Лесни рецепти с Ненад", което се излъчва по телевизия  24Kitchen.

Снимки: FOX International Channels

Коментирай