Свободно време

Чудните красоти на най-малките страни в света! (галерия)

Красотата на нашата земя е неизмерима

31.03.2014г. / 16 33ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Красотата на нашата земя е неизмерима. Колко прекрасни кътчета има по света, за които не сме и чували! Обширни територии, необятни пейзажи, недостъпен, но изваян ландшафт... Чудните форми на нашата планета са безспорен факт, и онези, които са имали възможността да пропътуват поне половината от прекрасната ни земя, без съмнение можем да наречем щастливци.

За онези, обаче, които не са имали тази възможност, сме подготвили едно малко пътешествие в картини из 10-те най-малки страни в света!

10. Малта

Малта е островна република в Южна Европа. Пристанищен център е на Средиземно море. Площта й е само 316 квадратни километра, а същевременно гъстотата на населението – прекалено голяма (1249 души на квадратен километър). Известна е с чудната си природа и разнообразната култура, наследство от разнородните етноси, преминавали през територията през вековете.

9. Малдиви

Малдивите се намират в Индийския океан. Любопитен факт е, че са изключително ниски от гледна точка на релефа. Обикновено повечето острови имат планински възвишения и хълмисти местности, тъй като в миналото са се родили вследствие на вулканична дейност. Най-високата точка на Малдивите е висока 2,3 метра над морското равнище! Температурата на въздуха целогодишно е между 24 и 33 градуса! Истински рай!

8. Сейнт Китс и Невис

Вероятно много малко хора са чували за тази островна държава, разположена до бреговете на Северна Америка. Общата брегова линия на островите е 138 км. Имат планински релеф с вулканичен произход. Природата е невероятно причудлива, а климатът е тропичен и пасатен със средна температура 24 градуса.

7. Маршалови острови

Те са островна държава в Микронезия, която е част от Океания (регион в Тихия океан). През вековете Маршаловите острови са били владение на различни империи. Били са територия на Германия през 60-те години на 19 век, на Япония в годините на Първата световна война, и на САЩ – след окупацията на островите през Втората световна война. Площта на островната държава е едва 181,7 квадратни километра.

6. Лихтенщайн

Княжество Лихтенщайн е малка държава в Централна Европа. Граничи с Швейцария на запад и с Австрия на изток. Държавата е наследствено княжество с демократична конституция. Административният център Вадуц си заслужава да се разгледа. Интересното там е, че на табелите, на които са указани забележителностите, вместо разстояние пише време, за което ще стигнете до търсеното място, най-често в минути, тъй като разстоянията са изключително малки. Общата дължина на границата на княжеството е 24км.

5. Сан Марино

Сан Марино е една от най-малките страни в света. Тя е изцяло обградена от Италия и се намира в Южна Европа. Интересен факт е, че Сан Марино е най-старата република в света! Основана е още през 301 година от новата ера от опитен строител, наречен по-късно Свети Мариний. През годините бива многократно окупирана от Франция, Германия, а в новата си история малката държава е почти изцяло свързана със стопанството на Италия.

4. Тувалу

Обзалагаме се, че не сте чували за тази миниатюрна държава! Намира се в Тихия океан, разположена върху група атоли (вид ниски коралови острови) в Полинезия. Намира се по средата между Хаваите и Австралия. Най-близки съседи са Самоа, Фиджи и Кирибати. Дълги години Тувалу е била британска колония, но през 1978 година получава своята независимост, но в състава на Британската общност.

3. Науру

Отново малък островен рай в Тихия океан, намиращ се южно от Маршаловите острови. Площта на Науру е, забележете – едва 21 квадратни километра! Изумително малка територия, но със забележителна природа! Целият остров е обграден от коралови рифове, като само можете да си представите невероятната им красота! Повърхността е платовидна, изградена от фосфоризирани варовици на височина не повече от 65 метра. За съжаление, там няма постоянно течаща вода, затова питейна вода се внася отвън.

2. Монако

Княжество Монако е конституционна монархия и град-държава в Западна Европа. Разположена е на френската ривиера между Средиземно море и Франция. Монако е една от 5-те микродържави и втората най-малка в света. Населението й е едва приблизително 33 хил. души. Площта на княжеството възлиза на удивителните 1,95 квадратни километра! Бихме го нарекли просто „квартал“, в кръга на шегата! Лазурният бряг на Монако е една от основните туристически дестинации в Европа и определено заслужава да се види!

1. Ватикана

Вероятно всички се досетихте коя е най-малката държава в света – Ватикана! Седалището на Римо-католическата църква е не само средище на половината от християнския свят, но и удивителна туристическа забележителност. С внушителните си архитектурни здания, катедралата „Свети Петър“ и изумителния площад пред нея, Ватикана е едно от най-посещаваните кътчета в света – не само от туристи, а и от поклонници.

За онези, които не знаят, гробът на единият от солунските братя – Свети Кирил, е във Ватикана в катедралата „Сан Клементе“.

Удивителните снимки от най-малките страни в света разгледайте тук.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
Чудни са, мечтая си да ги посетя всичките:) Ама само си мечтая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар