Свободно време

Важни качества за добрата кариера

Какви качества трябва да притежаваме, за да успеем?

07.05.2014г. / 17 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Кой не е мечтал за бляскава кариера, която да го прави щастлив и да му дава необходимите възможности за развитие в професионален план? Няма човек, който да отрече, че желае добра реализация. Няма човек, който да каже, че е мечтал да работи черна работа. Вярно е, че не всички имат амбицията да заемат ръководни постове, не всички имат потенциала за това, но повечето хора биха желали да бъдат определени поне като успели в сферата си, независимо каква е тя!

Кои са най-важните качества, които трябва да притежавате, за да съумеете да изградите добра и удовлетворяваща кариера?

Ясни граници

Трябва да имате ясна представа за това какво място заемате в професионалната йерархия, както и сред останалите си колеги. Трябва също да знаете на какво сте способни, да не се впускате в излишни предизвикателства, с които няма да можете да се справите. Така ще изглеждате смешни в очите на останалите. А и провалът ще ви накара да се чувствате зле.

Много често се пораждат конфликти, причинени от това, че някой не си знае мястото и не е наясно с границите, в които може да си позволява да се простира.

От друга страна пък е хубаво да си поставяте цели, които да достигнете и дори да надскочите. В този смисъл границите отново са полезни, защото са маркер на възможностите ни.

Здравословно и правилно отношение към парите

Не можете да сте щастливи в работата си ако не знаете как да управлявате парите си, ако парите не означават нищо за вас или ако те са всичко, заради което изобщо работите. Най-вече последното прави успеха труден, защото болезненият стремеж към обезателно забогатяване пречи на ясната мисъл. Пречи на това да сте истински добри в професията си, защото се фокусирате единствено върху непременната печалба.

Вместо това се съсредоточете върху това какво можете да промените в себе си, за да сте по-полезни. Обърнете внимание на това какво ви е интересно, в какво сте добри или какво бихте искали да промените, за да постигнете желания успех или цел.

Поставете акцент върху „отглеждането“ на щастието

Тоест, за да постигнете истинско щастие в живота и кариерата, трябва да положите сериозни усилия, за да покълнат семената. Според психологически изследвания, най-важното за успеха е да намирате нови начини за постигането му, да не спирате да търсите.

Свързани статии

Бъдете смели в придвижването напред

Иска се истински кураж да кажеш „Стига толкова!“ или „Време е за промяна!“. Много често по-възрастните хора са по-склонни да търпят всякакви видове професионално бичуване, за да запазят работното си място. Така работното им ежедневие се превръща в кошмар. Съветът на специалистите е да се проявява смелост в решенията и да се поставя на първо място личното желание и мотивация.

Смелост да се сблъскате със страховете си

Да живееш щастлив живот, облагодетелстван на всичкото отгоре и от прекрасна кариера, изисква изключителна гъвкавост, откритост и адаптивност. Много малко хора са щастливи от това, което правят. Да се доберем буквално до онова, което искаме да правим, да сме и да работим много често изисква да се срещаме ежедневно с най-големите си страхове. Важно е да се научите да калявате смелостта си.

Подкрепа, която да ви вдъхва сили

Много важно нещо, което често хората забравят е, че е добре да се обградят с подходящите хора, за да успеят. И тук не става дума за угоднически колаборационизъм, а за култивиране на мощна подкрепа от близките и колегите, която през годините се оказва сериозна помощ в изграждането на добрата кариера.

Коментирай
31 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Най-важно е самочувствието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар