Свободно време

Най-добрите български шардонета!

Българско вино бе отличено със златен медал на един от най-престижните винени конкурси

22.05.2014г. / 11 24ч.
Мария Дуковска
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

И тази година шардонетата на „Винекс Преслав” получиха медали във Франция.

Новата реколта на Шардоне Преслав – 2013, бе отличена със златен медал на един от най-престижните конкурси за вино – „Challenge International du vin“. Това е голямо признание за българско вино и то в този клас – цена до 5 евро.

Освен че е единственото наградено родно вино, в конкурса участват над 5 000 висококачествени вина от цял свят.

Шардоне Преслав е вино с контролирано наименование за произход от собствени лозя в района на старата българска столица. Виното е отскоро на пазара, с нова осъвременена визия и еднократно бутилирана партида, така че напълно съответства на конкурсното.

Другият медалист на холдинг „Велики Преслав“ е Шардоне „Рубаят“ – 2012, спечелило бронз на по-тясно специализирания конкурс „Chardonnay du Monde“ във Франция. Тази година участваха 794 шардонета от цял Свят. Бронзов медал получиха само 40 вина. Това е най-премираното Шардоне на международни конкурси и неслучайно в последните години се смята за най-доброто българско бяло вино.

Освен със своята тероарна и сортова изява, то се отличава със своя характер и енологичен интелект. На това се дължи невероятният му потенциал за отлежаване!

От седмица на пазара са и най-новите продукти на „Винекс Преслав“ – серията „Талисман“. Тя включва три вина: Шенин блан, Совиньон блан и Розе от Гренаж.

Изключително свежи и елегантни, easy to drink вина, които спокойно може да съчетаете с всякакъв вид храна и може да консумирате по всяко време. Ориентирани са към младите любители на вино!

Коментирай