Свободно време

Страдате ли от ниско самочувствие?

Кои са белезите?

09.10.2014г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Самочувствието и самоуважението са една от най-важните ценности за една личност. Нашето възприятие за самите нас е много важно, защото то е определящо за позицията ни в обществото и за това как останалите ни възприемат.

Хората с ниско самочувствие често страдат от различни проблеми в професионален, личен и социален план. Те непрекъснато се чувстват зле и това им личи, дори да се опитват да го скрият.

Суровата ни хищническа природа кара останалите членове на „градската джунгла“ буквално да поглъщат такива хора. Колкото и да се смятаме за висши и интелигентни същества, животинското поведение е присъщо и за нас хората, най-вече когато става дума за надмощие.

Ако се чувствате зле и недооценени, нещата ви се получават с мъка за разлика от някои други, можете да проверите дали случайно не страдате от ниско самочувствие!

Нерешителни сте

Липсата на самочувствие се характеризира най-вече с нерешителност. Ако човек е убеден в правотата на действията си, той няма да се колебае дали да предприеме определена крачка. Но съмнението в собствените си възможности е силен белег, че самочувствието ви не е на особена висота.

Несъответствие между това какво вие смятате за себе си и мнението на другите

Често липсата на реална самооценка е фактор във формирането на самочувствието. Лесно и гръмко се пада от високо, ако самомнението е приповдигнато, но оценката на околните е на другия полюс. Това осъзнаване може да нанесе много и тежки психологически травми.

Отрицателно мислене

Ако към всяко начинание подхождате с мисълта: „Аз май няма да се справя.“ или „Дали ще успея, не съм се занимавал с такова нещо досега.“ вероятно самочувствието ви е доста ниско. Щом вие нямате вяра в себе си и в това, че ще успеете, как очаквате другите да имат?

Не можете да понесете критиките

Ранимите души често подценяват себе си. Те се обиждат от критиките, смятат ги за порив на другите да смажат крехката им същност като не забелязват положителните черти.

Вероятно има доза истина в това, критиката трябва да бъде градивен коректив, да се възприема като начин да разберете как да подобрите публичния си имидж и усещането на околните за вас. Бъдете хитри, възползвайте се!

Ако смятате критиките за откровено неверни и начин да бъдете уязвени, дайте отпор! Защитете егото си!

Свързани статии

Външен вид

Страшно много хора се притесняват от външния си вид и това ги кара да се свиват в черупката си. Други хора пък не смятат за нужно да се грижат за външния си вид, защото той няма да подобри така или иначе лошото им положение.

Обвинявате само другите за несгодите си

Хората с ниско самочувствие не приемат загубите с високо вдигната глава и не ги отдават на собствените си недостатъци, а обвиняват останалите за това, че не са ги оценили правилно.

Понякога самосъжалението не ни прави добра услуга. Трябва да се научим да се стараем и да обръщаме малко критиката и към самите себе си.

Зависимост

Ако сте силно зависими от някого или от нещо, това може да говори за слабо самочувствие. Единствената личност, от която трябва да зависите в този живот сте вие самите.

Неспособност да създавате граници

Научете се да казвате „не“. Проявете воля и изразете мислите и позициите си. Ако постоянно се съгласявате с останалите, авторитетът ви няма как да се изгради.

Песимистични сте

Трябва да признаем, че има и песимисти с висока самооценка. Но ако песимизмът е прераснал в тотално черногледство, това със сигурност влияе на самочувствието.

Склонност да сте самотници

Изолирането е много ясен белег на това, че ви липсва добро самочувствие. Ако не обичате да се срещате с други хора, да правите различни неща и да участвате активно в някаква дейност, това определено говори за съмнение в себе си и способностите си.

Коментирай