Свободно време

Притча за двете капки олио

Къде се крие щастието?

11.11.2014г. / 16 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всеки търси щастие и за всеки то е различно измеримо. Какво е тайната на това да имаш щастлив живот? Следващата поучителна история ще ви разкаже за това къде да търсите щастие, как да му се радвате и как да го запазите без да навредите на себе си и близките.

Притча за двете капки олио

Имало едно време един младеж, който бил изпратен от баща си при най-големия мъдрец на света, за да му разкрие тайната на щастието. Най-големият мъдрец живеел в чуден дворец. Щом младежът пристигнал в двореца, влязъл в една голяма зала.

В нея имало много хора, забава и танци. В центъра на тази празнична зала седял мъдрецът и разговарял с гостите. Младежът се приближил и обяснил за какво е дошъл. Мъдрецът му казал:

– Сега съм зает – използвай времето докато чакаш, за да разгледаш двореца. Но имам едно условие – ще ти отговоря на въпроса, само ако обиколиш двореца с тази лъжица в ръка – и му подал една лъжица. Но внимавай, в нея има две капки олио и ти не трябва да ги разлееш.

Така и станало. Младежът обиколил двореца и след няколко часа се върнал при мъдреца, държейки лъжицата в ръка, а капките олио още били в нея. Тогава мъдрецът го попитал:

– Е, видя ли прекрасните ми персийски килими? Видя ли великолепната ми градина – на градинаря му трябваха 10 години, за да я създаде? Видя ли картините и статуите?

– Не! – отговорил младежът. – Внимавах да не разлея капките олио!

– Обиколи тогава пак двореца, но този път разгледай всичко – казал мъдрецът.

Свързани статии

Младежът последвал съвета на мъдреца и отново обиколил двореца. Но когато се върнал в залата при мъдреца с ужас забелязал, че е разлял капките олио в лъжицата.

– Ето, в това е смисълът на щастието. Да съумееш хем да се насладиш на прелестите на света край теб, хем да не забравяш и за двете капки олио в лъжицата... – казал му мъдрецът.

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
The other Me ( преди 9 години )
Ми визират различни неща тези две капки.Ако си учен,отдаден само на науката си,ако си инженер,отдаден само на работата си,ако си манекенка,само на диетите и режима,ако си монах,само на вярата...това са двете капки,които ти "затварят" очите за всичко наоколо,за живота избщо.Капките могат да са и отдадеността на една домакиня да подрежда чекмеджета или да чисти всяко ъгълче,пък да не вижда,че животът е шарен и красив...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 2 rate down comment
Me ( преди 9 години )
не схванах какво визират с капките -_-
отговор Сигнализирай за неуместен коментар