Свободно време

Николина Чакърдъкова: Моята кауза е да съхраня българското

Интервю с голямата ни певица за предстоящия й концерт на 11-ти декември в зала „Арена Армеец“

03.12.2014г. / 11 50ч.
Мария Дуковска
Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

Николина Чакърдъкова е име, което няма нужда от многословно представяне. Народната певица, която възроди любовта към фолклора на българите, от години е емблема на българското навсякъде по света, където отиде със звездния си екип от танцьори и музиканти.

В навечерието на Коледа, певицата подготвя грандиозен спектакъл в най-голямата зала в България – „Арена Армеец“ на 11-ти декември 2014 г.

Дни преди музикалното събитие, разговаряме с Николина, която леко повдига завесата за изненадите около спектакъла...

След Лили Иванова, вие сте вторият български изпълнител, който ще изнесе самостоятелен концерт в най-голямата ни зала – „Арена Армеец“. Вълнувате ли се за предстоящия концерт на 11-ти декември? Ще ни разкажете ли как върви подготовката за спектакъла?

Когато ми предстои концерт винаги се вълнувам, но сега още повече. Зала „Арена Армеец“ е високо стъпало, притеснявам се, вълнувам се, изпитвам смесени чувства. Това е голяма отговорност, но мисля, че през всички тези години съм си извървяла пътя към Зала „Арена Армеец“. Миналата година зала 1 на НДК беше препълнена три поредни вечери, сега ще видя всички тези хора събрани в една вечер, в една зала.

Най-щастлива ще съм да запазя самообладание, колкото и да е опитен един артист вълнението е голямо преди един такъв концерт, най-важното е да съм спокойна, но това идва, когато зная, че всичко технически и организационно е направено безупречно, затова и предварителната подготовка е много голяма. Вече 6 месеца ежедневно се трудим. Повече от 150 души участват в направата на декора, осветлението, сцената, ефектите. Тази година концертът е насочен изцяло към публиката. На сцената ще представя популярните и любими песни на хората, най-доброто от Николина Чакърдъкова. Идеята е самите хора в залата да се почувстват част от концерта.

Какво да очакват почитателите ви от този концерт, подготвили ли сте им много изненади?

Изненади ще има! В самото начало мисля да открием концерта с 40 тъпана, които ще огласят цялата зала. Небе и земя ще се слеят в едно. Отново ще използваме 3d mapping в декора, различни картини, много красиви, всяка песен ще има свой декор. Мога да кажа, че спектакълът ще бъде разделен условно на две части.

Първата част на сцената – пищен декор, красиви костюми, редом до мен ще бъдат Неврокопски танцов ансамбъл, ще пея, ще танцувам. Другата част от спектакъла ще бъде сред публиката. Искам да се получи един голям български празник. Искам хората да танцуват, да се веселят. Помислила съм и за тези, които искат да пеят. На големи екрани ще бъдат изписани текстовете на песните, за да може всички да пеят заедно с мен.

Ще има и една много голяма изненада, за която се готвя 1 месец, не искам да я казвам, защото не зная дали ще успеем да я осъществим, не зависи само от мен, но повярвайте ми, ще бъде много интересно.

За концерта в зала „Арена Армеец“ още миналата година отправихте покана към хората, които желаят, да дойдат с български народни носии на спектакъла. Очаквате ли много хора да приемат предизвикателството?

Има отделени сектори специално за хора, които искат да бъдат облечени с народни носии. В началото всички бяха доста скептични към идеята и казваха „кой ще дойде с народна носия“, а днес вече повечето билети от тези сектори са изкупени, очаквам и още желаещи!

Вие сте сред най-големите посланици на българското и българщината. Изнасяли сте много концерти във и извън България. Кой е най-трогателният ви спомен от срещите ви с публиката в чужбина?

Винаги съм казвала, че съм благодарна на Господ, затова че ми е дал този талант и имам възможността да дарявам щастие на хората. Пътували сме много из Европа с моите танцьори и тези срещи са оставили силен спомен. Няма да забравя един концерт в Белгия, в Брюксел. Хората плачеха, танцуваха, веселяха се, един мъж на около 40 дойде, прекара с нас целия ден, разказва ни за спомените си за България и плака, през цялото време плачеше, не се бе прибирал в родината 15 години и каза, че след нашия концерт иска да се прибере в България. След три дни ми позвъни по телефона, ние бяхме на концерт в Лондон, а той вече се беше прибрал в България.

Ето това прави нашият фолклор. Човек трябва да има своя кауза в живота, моята е да съхраня българското. Няма такова богатство на музика и ритми никъде из света. Нашето изкуство е уникално. То въздейства и се радвам, че заедно с моя екип сме посланици навсякъде на българското. Носим българските знамена, българските носии, танци и песни навсякъде по света!

Имало ли е моменти, в които ви е било трудно да сте на сцената?

Винаги е трудно, но паралелно с това е и много приятно. Трудно се описват тези чувства. Сцената е голяма магия, но и голяма отговорност, всички погледи са вперени в теб, трябва голям опит, за да бъдеш сигурен, за да можеш да се раздадеш на публиката. Имало е много моменти, в които съм преживявала лични проблеми и съм била на сцената. Хората не трябва да усещат тези мои преживявания и най-хубавото е, че когато се кача на сцената забравям всичко, потапям се в моя свят и давам душата и сърцето на моята публика.

След толкова много концерти и в България, и по света, какво все още ви дава сцената, зарежда ли ви публиката?

Това е единственото нещо, което ме зарежда толкова много, чувствам се потребна, фактът че пея на хората и те искат да им пея, това ме прави истински щастлива. Няма друго нещо, което така да изпълва душата ми, освен децата ми разбира се, но любовта към хората, сцената е различна.

Кое е вашето най-голямо богатство?

„Здраве, сила, мир и любов, това никъде не се продава и с пари не се купува...“

Вашето послание към читателките на Az-jenata.bg?

Да са красиви, обичани, щастливи, лицата им да греят. От все сърце им желая хубави коледни и новогодишни празници. Да обичат и да се чувстват обичани, защото тогава на човек му порастват крила и лети високо нагоре към мечтите си!

Коментирай