Свободно време

Няколко основни правила на бизнес общуването

Усмихвайте се искрено

15.12.2014г. / 11 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Замисляли ли сте се как се държите по време на бизнес среща или когато комуникирате с ваши колеги? Позата на тялото, изражението на лицето, както и останалите физически движения са решаващи за успеха на вашата комуникация на всички нива. Споделяме няколко основни правила при бизнес общуването, които е добре да овладеете.

Поддържайте контакт с очите

По време на служебен разговор с колега или бизнес партньори е важно да покажете, че сте част от разговора. Поддържането на последователен зрителен контакт със събеседниците ви успоредно с кимане от време на време, демонстрира повишено внимание, уважение към тях.

Дръжте дланите надолу

Езикът на тялото може да изиграе важна роля по време на служебна среща. Ако срещата се провежда в заседателна зала, обикновено пред себе си имате химикалка и тефтер за записки и други необходими документи.

Седете добре изправени на стола, ръцете поставете пред себе си с длани обърнати към масата. Обърнатите длани по време на бизнес срещи създават усещане за лидерство и власт в отсрещната страна.

Упражнявайте вашето поведение

Езикът на тялото и жестовете, които използваме по време на бизнес срещи се градят с времето. Важно е да знаете как да спазвате дистанция с вашите събеседници, да не ръкомахате прекалено, да вървите изправени и осанката ви да издава самочувствие и професионализъм.

Усмихвайте се искрено

Убедителната усмивка започва бавно и грейва на лицето. Усмивката е важен аксесоар и в бизнес общуването, особено при първо представяне, поздрав, когато приключвате вашата среща. Тя създава усещане за топлина, приветливост, позитивно излъчване и нагласа.

Научете се как да се ръкувате

Знаете ли, че при първи контакт много хора не запомнят името ви, но запомнят начина, по който сте се ръкували. Тактилните усещания при ръкостискане могат да подскажат много за вас като личност. Избягвайте ръкуването с половин ръка или стискането.

Свързани статии

Вместо това се стремете към кратко и естествено усещане, което оставя впечатление за доверие и уважение.

Дръжте позицията на тялото си отворена и елиминирайте всички възможни бариери

Когато разговаряме ние подаваме определени емоционални сигнали. Така например скръстените ръце пред тялото или гърдите създават една бариера между вас и събеседниците ви.

Този жест, който често правите неволно, подсказва нежелание, затвореност и в резултат на това вашите бизнес партньори могат да отвърнат по начин, който не сте очаквали.

Затова премахнете бариерите между вас. Дръжте ръцете си спокойно до тялото, жестикулирайте, но не прекалено и по възможност избягвайте да държите предмети, които отново биха ви разделили от събеседниците ви.

Снимка: thinkstock

Коментирай