Свободно време

Как да преодолеем изчервяването?

Какви са механизмите и начините за контрол над изчервяването?

26.01.2015г. / 15 11ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Изчервявате ли се лесно? Това е много неприятен момент за много хора. Най-лошото е, че трудно може да се скрие!

Конфузни ситуации, притеснителни срещи и разговори, неудобство или срам – всичко това може да предизвика зачервяване по лицето, което издава притеснението ви.

Чарлз Дарвин казва, че „изчервяването е най-странният, но и най-човешкият начин на изразяване.“ и вероятно е прав.

Изчервяването не е свързано само с промяна в цвета на лицето. Обикновено то се съпровожда от внезапно ускоряване на сърдечния ритъм. Въпреки че психологията на изчервяването е почти неуловима за специалистите, ние ще хвърлим малко повече светлина върху физиологичните механизми и ефектите върху тялото, които те упражняват.

Поруменяването, за съжаление, не се контролира съзнателно. За него отговаря симпатиковата нервна система, която не подлежи на волеви контрол.

Адреналинът учестява дишането, повишава сърдечната честота и кара зениците да се уголемяват. Той забавя процеса на храносмилането, така че цялата енергия се съсредоточава в мускулите.

Адреналинът също предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, което улеснява кръвообращението и оттам и зачервяването на кожата. Съдовете на лицето реагират, след което се разширяват, което позволява преминаването на по-голямо количество кръв през тях.

Свързани статии

Последните изследвания показват, че изчервяването има функционално предназначение в социалните взаимоотношения. Според екип от холандски учени психолози, хората са по-склонни да простят на някого, който се изчервява и видимо се притеснява.

Подсъзнателно изчервяването се счита за знак, че човекът съжалява и се притеснява от постъпката си, например, което кара отсрещният човек да смекчи тона си или да прости в зависимост от ситуацията.

Отделно, консумацията на алкохол или сексуалната възбуда също могат да предизвикат изчервяване по лицето.

Съществуват редки случаи на хора, страдащи от фобия от изчервяване, наречена еритрофобия. Те дори са склонни да се подлагат на операции, имащи за цел да ограничат изчервяването, тоест да намалят притока на кръв към кожата на лицето.

Няколко съвета за преодоляване на изчервяването:

  • Отпуснете се! Можете значително да намалите ефектите на изчервяването чрез облекчаване на мускулите, особено на раменете и врата. Дишайте дълбоко, утешете себе си мислено и с усмивка в стресова ситуация. Така ще намалите тревожността.
  • Избягвайте да се съсредоточавате върху нещото, което ви притеснява или предизвиква срам. Колкото повече мислите за него, толкова по-зле ще става.
  • Преодолейте го! Ако насочите вниманието към нещото, което ви притеснява преди друг да го е направил, ще се почувствате много по-добре и много по-улеснени. Така сами ще си спестите притеснението и тревожността.
  • Репетирайте мисловни упражнения. Те са необходими, за да поддържате ума си спокоен и отвлечен от проблема, предизвикващ зачервяване.

Примерно упражнение за преодоляване е да си представите себе си в студена зимна картина – седите в средата на зимен пейзаж, но не ви е студено, а се наслаждавате на времето и си мислите за хубава, забавна сцена.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 9 години )
poniakoga use6tam koga 6te me spoleti , po temata na razgovora , Oba4e ima momenti v koito bukvalno me hva6ta iznevidelica i se 4udia kade i kak da se skria , gadno si e - kato dete da ti li4i kakvo prejiviava6 i na kakva tema si pritesnen ....uuuf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )
o6te ne sam se spravila s tozi problem ..ot malka sam si takava , i mi proli4ava
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати