10 впечатляващи факта за мускулите

Човешкото тяло не спира да изумява със структурата си!

2015-03-01 16:01:00 | Илияна Николова

В човешкото тяло има повече от 600 мускула. Обикновено хората възприемат мускулите като средство за демонстриране на сила или като части от тялото, които с упражнения можем да изваем.

Мускулите са нещо много повече от това. Те не просто ви помагат да вдигате тежки предмети, те участват във всяко едно движение, което изпълнявате, дори без да осъзнавате – ходене, говорене, гледане, седене, изправяне, хранене и още много други.

Мускулите помагат за поддържането на стойката, дори когато не се движим. Те спомагат за циркулирането на кръвта наред с други жизненоважни функции в тялото, които не са подвластни на съзнателен контрол.

Ще ви запознаем с няколко прелюбопитни факта за мускулатурата в следващите редове.

Факт №1 – Мускулите на очите се движат повече от 100 000 пъти на ден.

Повечето от свръхбързите очни движения се извършват по време на съня или по-точно фазата на сънуването.

Факт №2 – За да се усмихнете е необходимо участието на 17 мускула на лицето. За да се намръщите ви трябват около 43.

Излиза че усмихването е много по-лесно за изпълнение. Неслучайно казват, че мръщенето образува бръчки – явно са прави!

Факт №3 – За да направите една крачка в тялото се мобилизират приблизително 200 мускула.

Средният размер крачки, които човек прави на ден, е 10 000. Това е една доста добра тренировка за тези 200 мускула. Не подценявайте ходенето. То е в основата на много здравословни практики както за раздвижване, така и за отслабване.

Факт №4 – Сърцето е най-трудно работещият мускул в човешкото тяло.

То дори не се състои само от един мускул, а от много. Функцията им е непрекъсната, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, от момента на раждането до смъртта без почивка.

Факт №5 – Мускулната памет е вид движение, с което мускулите свикват с течение на времето.

Ако практикувате едно и също действие дълго време, например писане на клавиатура или свирене на музикален инструмент, мускулатурата ви запаметява движенията и така мозъкът не се ангажира специално да изпраща команди, за да задвижи мускула.

Мускулът запомня действието и го прави по инерция.

Факт №6 – Мускулите съставляват 35-40% от общата телесна маса.

Мускулната тъкан има няколко разновидности – сърдечна, гладка и скелетна. Обикновено хората започват да губят телесна маса, когато започнат да тренират мускулите си. Това е така, защото за изхранването на мускулатурата е необходима енергия. При разграждането на мазнините, мускулите получават енергия за работа.

Още по темата

Факт №7 – Вашите мускули започват да се свиват неволево, когато ви е студено.

Всички сме изпитвали тръпки, когато ни е студено. Това се случва, защото контракциите на мускулите освобождават енергия, с която тялото се стреми да се затопли. Това е естествен компенсаторен механизъм за съхранение.

Факт №8 – Ако всички 600 мускула бъдат впрегнати за повдигане на нещо, то би тежало около 25 тона.

В действителност, свръхчовешката сила, която често е представяна като невъзможна, е възможна в стресови ситуации. Когато трябва да реагирате на живот или смърт, вероятно ще се уверите как ви идват сили, за които не сте подозирали!

Факт №9 – Най-малките скелетни мускули в човешкото тяло се намират в ухото.

Тези мускули са около 1 мм на дължина. Техните функции са да стабилизират най-малката кост в човешкото тяло – стремето.

Факт №10 – В пръстите няма мускули.

Как тогава става движението им? Пръстите ни са съставени от връзки, сухожилия и кости. Движението се случва чрез дърпане на мускулите на предмишницата, които дърпат и отпускат сухожилията, задвижващи пръстите.