Свободно време

Какво знаем и какво не за безкофеиновото кафе?

Любопитни факти за декафето

08.04.2015г. / 17 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Обичате ли да си пийвате кафе? Много хора обожават кафето, но и често злоупотребяват с него.

Пиенето на повече от 2-3 чаши кафе на ден носи известни рискове за здравето. Поради тази причина доста хора се обръщат към безкофеиново кафе. То има доста здравословни ползи за организма, но носи и някои рискове.

Ще ви изненадаме с няколко интересни и малко известни факта за безкофеиновото кафе!

Безкофеиново не означава без кофеин

Според регламента на Световната агенция по храните и лекарствата, кафето трябва да е с до 97% отстранен кофеин, за да бъде етикетирано като безкофеиново. От това следва, че остават едни 3% кофеин, които все пак постъпват в организма.

Ако изпиете 5 до 10 чаши безкофеиново кафе на ден, те ще представляват еквивалента на 1-2 чаши нормално кафе. Това трябва да се има предвид, ако страдате от състояние, пряко свързано с кофеина.

Количеството кофеин в безкофеиновото кафе варира

В различните сортове кафе съдържанието на кофеин е различно. Обикновеното кафе съдържа около 100 мг кофеин за една чаша. В безкофеиновото може да се съдържат до 20% кофеин.

Има различни начини за преработка на кафето

Някои от начините за премахване на кофеина от кафето са химически, други органични, но за съжаление повечето изискват намесването и на химикали.

Един от десет почитатели на кафето се обръщат към безкофеиновото кафе

10% от пиещите кафе предпочитат безкофеиново. Много хора се обръщат към безкофеиновото, за да редуцират вредното въздействие на кофеина, без да се лишават от ароматната чаша с любимата напитка.

Безкофеиновото кафе е полезно за черния дроб

Изследванията установяват, че хората, пиещи безкофеиново кафе в продължение на 10 години са имали по-ниски нива на 4 чернодробни ензима, свързани с увреждане или възпаление.

Безкофеиновото кафе намалява риска от диабет

Консуматорите на безкофеиново кафе имат с до 33% по-нисък риск от диабет тип 2. Според изследователите дори можете да си позволите до 6 чаши ароматна безкофеинова напитка на ден.

Свързани статии

Безкофеиновото кафе може да повиши холестерола

Според Американската асоциация за сърдечни заболявания, безкофеиновото кафе може да повиши нивата на лошия холестерол (LDL), което носи известни рискове за здравето на сърцето.

Изследователите проследяват три групи участници – тези, които пият три чаши кафе на ден, тези, които пият три чаши безкофеиново кафе на ден и тези, които не пият никакво кафе.

Три месеца по-късно само групата, пиеща безкофеиново кафе показала 8% скок на аполипопротеин B – компонент на LDL холестерола.

Безкофеиновото кафе намалява риска от рак на простатата

В проучване, обхващащо 47 911 мъже, проведено в Харвардското училище за обществено здраве, учени открили, че мъжете, които консумират 4 или повече чаши безкофеиново кафе на ден са имали с до 18% по-нисък риск от развитие на рак на простатата.

Изследването заключава още, че безкофеиновото кафе намалява с до 60% риска от смъртност при мъжете, страдащи вече от рак на простатата.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )
Ако в безкофеиновото кафе има до 3% останал кокаин, то в 5 чаши има до 15%, а в 10 чаши - до 30% от кофеина в една нормална чаша.За да поема количеството кофеин, което се съдържа в една обикновена чаша кафе, трябва да изпия поне 34 чаши безкоефеиново кафе, което много би ме озорило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 8 години )