Свободно време

„Време разделно“ стана любимият филм на България за столетието

На второ място публиката остави „Козият рог“ и „Оркестър без име“

08.06.2015г. / 11 07ч.
Илияна Николова
Снимка: Youtube

Снимка: Youtube

„Време разделно“ е любимият филм на българите за столетието. Филмът по романа на Антон Дончев спечели класацията „Лачените обувки на българското кино“, посветена на 100-годишния юбилей на българското кино.

Един от най-емблематичните и болезнено реалистични филми на режисьора Людмил Стайков събра 44,38% от зрителските гласове.

Във филма участват Йосиф Сърчаджиев, Руси Чанев, Иван Кръстев, Аня Пенчева, Васил Михайлов и други.

На второ място остана „Козият рог“, а на трето – култовият „Оркестър без име“.

Във финалната десетка се оказаха филмите „Време разделно“, „Всичко е любов“, „Вчера“, „Господин за един ден“, „Козият рог“, „Крадецът на праскови“, „Лачените обувки на незнайния воин“, „Опасен чар“, „Оркестър без име“ и „Осъдени души“.

Известни личности подкрепиха всеки един от филмите. Специални гости за финала на класацията бяха Захари Бахаров и Ваня Цветкова.

Сред застъпниците на любимите български филми бяха Явор Бахаров, който подкрепи „Всичко е любов“. Актрисата София Кузева се застъпи за емблематичния филм на Иван Андонов „Вчера“, в който изпълнява ролята на Дана.

В подкрепа на драматичната любовна история на Иво и Лиза в „Крадецът на праскови“ бе актрисата Боряна Пунчева. Явор Гърдев убеждаваше публиката с изключително философски разсъждения да гласува за „Козият рог“.

Писателят Радослав Парушев подкрепи „Господин за един ден“. Режисьорът на „Love.net“ Илиян Джевелеков присъстваше в студиото в подкрепа на спечелилия „Време разделно“.

Мартичка Божилова призоваваше зрителите да гласуват за шедьовъра на Рангел Вълчанов „Лачените обувки на незнайния воин“.

„Оркестър без име“ бе подкрепен от рок музиканта Васил Гюров, а за „Опасен чар“ агитираше радиоводещият Драгомир Симеонов.

Коментирай