Свободно време

Не убивайте мозъка си по тези начини!

Спасете мозъка си – живейте различно от това!

30.07.2015г. / 10 08ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Мозъкът е централата на нашето тяло. Той решава, той разпределя, той командва, той изключва функции, когато се чувства застрашен и отново той решава кога отново да бъдат задействани.

Изобщо, мозъкът е толкова сложен орган, че до ден днешен на учените и лекарите не им стига ресурс, за да го разгадаят напълно, за разлика от всички останали органи в човешкото тяло.

Ние рядко се замисляме по какъв начин влияем на мозъка си. Дори рядко се сещаме за него, освен ако не ни заболи глава.

Но ежедневно ние му причиняваме доста страдания. Затова ще изтъкнем някои дейности, с които увреждаме собствения си мозък.

Злоупотреба със захар

Вярно е, че въглехидратите подхранват мозъка, но злоупотребата с добавени захари затормозява работата му. Проучванията показват, че постоянно високите нива на кръвна захар оказват сериозно влияние на паметта и способностите за учене и запаметяване на нова информация.

Липса на сън

Здравият сън е от първостепенна важност за добрата работа на мозъка. Колкото повече се натрупва липса на сън, толкова по-затруднен е мозъкът. Той има нужда от постоянна почивка. Доспиването в други часове не компенсира липсата на здрав сън всяка нощ минимум по 8 часа.

Завиване през глава

Покривате ли главата си с одеялото или с възглавницата, докато спите? Не го правете. Докато спите главата ви трябва да е открита, защото на мозъка му е необходим колкото се може повече свеж въздух, за да функционира добре.

Проучванията показват, че постоянното покриване на главата по време на сън може да доведе до хронично главоболие и дори деменция.

Стрес

Като говорим за липсата на сън, няма как да не споменем стреса. Той е навсякъде – в работата, вкъщи, в общуването ни с околните. Ако не оставим време на мозъка да си почине, той няма как да се отърси от стреса, натрупан през деня.

Важно е да се стараем да извършваме различни дейности, намаляващи стреса. Така че, разхождайте се след работа, забавлявайте се с приятели, ходете на танци, спортувайте. Само така ще преборите стреса, който е неминуема част от живота ни.

Дехидратация

Нашият мозък е съставен основно от вода. Когато го лишим от необходимото количество, той естествено започва да намалява и влошава функциите си. Липсата на вода в тялото го кара да използва течности от мозъка, което бавно, но сигурно го разболява.

Пропускане на закуската

Много хора смятат, че ако не ядат до обяд, ще се преборят с килограмите. Това е не само погрешно схващане, но и пагубен ритуал за мозъка.

Рано сутрин той има нужда от енергия и хранителни вещества, за да задейства всички системи в организма. Не го лишавайте от тази необходимост, ако искате мозъкът ви да ви служи добре за по-дълго!

Свързани статии

Преяждането

Вместо да пропускате най-важното хранене за деня – закуската, спрете да преяждате! Прекаляването с количеството храна, особено на вечеря, е истински пагубно за мозъка, пък и за целия организъм.

Храненето в излишни количества обърква мозъка, което води до хормонален дисбаланс, затлъстяване, диабет, психични разстройства, втвърдяване на артериите, свръхпроизводство на инсулин и какво ли още не!

Пушене

Ясно е, че пушенето е вредно по всички параграфи, но сме длъжни да го споменем и тук. Тютюнопушенето свива съдовете в мозъка, което възпрепятства захранването му с кислород и хранителни вещества.

Коментирай