Свободно време

Знаете ли, че... космонавтите пият урината си?

Вижте как става това, както и още факти за Космоса

22.10.2015г. / 09 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Вселената е необятна. Вселената е непозната в по-голямата си част. Тя е загадка, която мъчи съзнанието на човечеството откакто се е осъзнало. Въпросите дали сме сами в необятната Вселена, дали човешки крак може да достигне друга планета от нашата система и дали някога ще успеем да пътуваме през времепространството няма да спрат да занимават човешката мисъл.

Докато разсъждаваме върху всичко това, в рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви запознаем с някои любопитни факти за Космоса.

Един космически скафандър струва около 12 милиона щатски долара.

В Космоса не бихте могли да плачете като на Земята, защото там горе сълзите ви няма да се стичат по лицето.

Според астронавти, завърнали се от космически мисии, Космосът мирише на нещо средно между обгорена пържола, горещ метал и топли изпарения.

Астронавтите на Международната космическа станция наблюдават приблизително по 15 изгрева и залеза на ден.

И, между другото, Международната космическа станция е най-скъпото нещо, строено някога от човешка ръка – цели 150 милиарда долара.

През 1977 година е засечен сигнал от дълбокия Космос, който траел 72 секунди. Никой все още не знае откъде е дошъл този сигнал.

В Космоса има воден резервоар със студени пари, който просто се носи из пространството. Според учените, съдържанието на вода в него се равнява на 140 трилиона пъти количеството на вода в Световния океан на Земята.

Снимка: iStock

Международната космическа станция е оборудвана със специална апаратура, която превръща урината отново в питейна вода.

Пръстените на Сатурн не са от твърда маса, въпреки че изглеждат така. Те са съставени от лед, прах и скални парчета.

Условията на Венера са доста близки до тези на Земята. Учените смятат, че това би спомогнало за пренасянето на вида ни на две планети. Гравитацията на Венера е близка до земната. Пък и разстоянието до Венера е по-малко, отколкото до Марс.

Дори китайците да твърдят, че китайската им стена е видима от Космоса, не е! Онова, което се вижда от тази височина, е замърсяването на въздуха над Китай.

Ако образно приравним времето от Големия взрив досега към една земна година, можем да кажем, че Големият взрив се е случил на 1 януари. На 10 януари се е родила първата звезда. На 13 януари се е появила първата галактика. На 15 март се е формирал Млечният път. На 31 август се ражда и нашата прекрасна звезда Слънцето, приблизително преди около 5 милиарда години.

Коментирай