Свободно време

Знаете ли, че... почти всички хора се възбуждат по време на сън?

Интересни факти за сънищата

25.10.2015г. / 11 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Сънищата са част от нашето съзнание. Много хора им придават свръхестествено значение, гадаят и предсказват бъдещето според различните сънища.

Сънуването преди всичко е естествена мозъчна функция. Всяко живо същество с развит мозък сънува под някаква форма. Ако не вярвате, наблюдавайте домашния си любимец и ще се убедите.

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви представим някои интересни наблюдения, които учените са установили, изследвайки сънищата.

Най-дългият сън, продължаващ приблизително 45 минути, се случва обикновено рано сутрин.

Средно човек сънува общо около 2 часа.

Негативните емоции по време на сън се помнят много повече, отколкото позитивните.

Много психолози смятат, че и мъжете, и жените получават повишена възбуденост по време на сън, дори когато не сънуват еротичен сън.

Хората, които наскоро са спрели цигарите имат много ярки сънища няколко седмици след спирането на пушенето.

Учените са на мнение, че шизофрениците страдат от нередовен REM сън и че халюцинациите и заблудите, които те изпитват, всъщност се смятат за „будни сънища“.

Някои изследвания показват, че бременните жени, които са сънували повече кошмари през бременността, имат по-леки раждания, отколкото останалите.

Староанглийската дума за сън – „dream“, в миналото е носела значение на „радост“, „музика“, „веселие“.

Снимка: iStock

Хората от племето рарамури от Северно Мексико смятат, че сънищата са резултат от „събуждането“ или „отрезвяването“ на душата, което ни кара да виждаме по-ясно света. Хората от това племе се събуждат посред нощ и обсъждат на глас съня с останалите.

Птиците също изпитват REM сън, който представлява много активно движение на очните ябълки по време на сън, подобно на хората. Това навежда учените на мисълта, че и птиците сънуват сънища в картини.

Същото се отнася и за влечугите. Учените са проучили повишения и колебания в мозъчните им вълни, което отново е доказателство за наличие на сън и при тях. Бозайниците са сред най-явните сънуващи.

Необяснимо за науката някои хора сънуват едни и същи кошмари в продължение на години.

Коментирай