Свободно време

Защо не сте щастливи на 30?

Предишните поколения са били по-щастливи в тази възраст

18.11.2015г. / 09 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Двайсетте години от живота на човек минават колкото неосъзнато, толкова и забавно. Бурни купони, приятелства, любови, раздели. В този период рядко има нещо, което да помрачи щастието и отношението към живота. Та той сега започва!

Понякога обаче младостта е изпълнена с въпроси, лутания, несигурност. Много младежи си казват, че когато станат на 30, нещата ще са по-различни. Ще имат професия, работа, на която да разчитат. Ще са щастливо и стабилно обвързани. Може би ще имат и дете.

Е, оказва се, че много млади хора на и над 30-годишна възраст се чувстват все по-нещастни. Повечето изследвания го доказват. Това е тенденция, която в миналото не е важала така, както сега. Днешните 30-годишни хора са много по-нещастни от своите предшественици.

Защо това е така?

Днес хората на тази възраст имат все по-малко стабилни връзки

Не става дума само за интимните връзки. Приятелите, на които можем да разчитаме стават все по-малко. През 20-те си години имаме нужда да сме част от група, да сме обкръжени от повече хора, да имаме своя социален кръг.

В 30-те си години също имаме това желание, но вече индивидуализмът и изграденият характер си казват думата. Все по-малко търпим отношение, което не ни е приятно. Все по-малко имаме нужда от мимолетни връзки. Искаме стабилност, а рядко я получаваме.

Вече сме осъзнали, че да се фокусираш върху нещо мимолетно няма смисъл. Искаме дългосрочни искрени партньорства както в любовта, така и в приятелския кръг. Но когато това не се случи или се случва, но спорадично, се чувстваме самотни.

Високите очаквания не се оправдават

В ранните си години, в повечето случаи студентски или след гимназиални, не си даваме сметка за трудностите на живота. Тогава тридесетата годишнина е все още в далечното бъдеще, а дотогава има много време.

Често през 20-те си години си изграждаме нереалистични представи за света, за работните си места, за професиите, които чистосърдечно сме си избрали, очаквайки удовлетвореност и щастие от тях.

Изведнъж тийнейджърското вълнение изчезва и на негово място се появяват хиляди въпросителни, хиляди съжаления, хиляди разочарования. Невъзможността за изпълнението на поставените цели и задачи прави себеусещането още по-тягостно. Потискащата роля на социалните медии също е от значение.

Сайтовете със снимки, забавления, бурни компании и празненства може и да са зарибяващи, но с напредване на възрастта често предизвикват депресия, според изследванията.

Икономическата действителност

Финансовите обстоятелства играят голяма роля в това дали един млад 30-годишен човек се чувства щастлив или не. В училищна възраст нещата в близкото бъдеще ни изглеждат бляскави. Представяме си как със страхотната си професия ще се радваме на хубав живот.

Свързани статии

Ще можем да си позволяваме какво ли не – хубава кола, жилище, почивки. Оказва се, че не само у нас, но и в западния свят все по-малко млади хора на 30-годишна възраст успяват да се радват на тези малки неща.

Осъзнаването на реалността носи дискомфорт и изтрива усмивката от лицето на младите хора. Пречи на креативността и бързата мисъл, толкова търсена от съвременните професионални кръгове. Така попадането в затворен кръг засилва стреса и нагнетява тягост, измествайки позитивите на младостта.

Тъжни тенденции, с които вероятно много млади хора ще се съгласят. Изводът от изследването „Generation Me“ е, че сега хората не са толкова щастливи на 30, колкото предишните поколения са били. Изследването е публикувано в Social Psychological and Personality Science и today.com и е проведено от учени от Университета в Сан Диего, САЩ.

Снимки: iStock

Коментирай
32 rate up comment 8 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )
Разревахте ме, а съм още на 14 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време