Свободно време

Една любов, дълга, задъхана, горяща от страст

„Любовен живот“ – Цруя Шалев

17.12.2015г. / 13 44ч.
Аз жената
Корица: Издателство "Жанет 45"

Корица: Издателство "Жанет 45"

Приветстван от Tel Aviv като „един от най-вдъхновените романи, писани някога в израелската литература“, „Любовен живот“ на Цруя Шалев описва историята на млада омъжена жена, въвлечена в необуздана любовна връзка с възрастен мъж, който е, както изглежда, стар семеен приятел. Връзката им започва бурно, изпълнена с еротика, безумие и обсебеност. Яа’ара изпада във водовъртежа на дълбоко стаени, но измъчващи я чувства и мисли. Тя става жертва на собствения си тревожен вътрешен живот и всичко, което й се случва (описано в сегашно време) изглежда като една безкрайна халюцинация.

В продължение на четири месеца романът оглавява класациите на Израел и с бурно одобрение е публикуван на двадесет и пет езика. Хипнотичен и страстно тревожен, „Любовен живот“ пресъздава крайно субективния свят на обсебения любовник и въвлича читателя във водовъртеж от емоции, едновременно привличащи и отблъскващи, от който не можем да се откъснем. Обявен от Der Spiegel за „един от двайсетте най-добри романа, написани през последните четиридесет години“, „Любовен живот“ отбелязва дебюта на един „мъдър и неподправен талант“.
Washington Post

Цруя Шалев ще устои на всякакви литературни тенденции и причината се крие в нейната проницателност и в смелостта й да вникне в човешкия живот и да го опише: загадка и танц върху тънък лед.



Екхард Фюр, Die Welt

Неудържим успех! „Любовен живот“ не само е бестселър номер едно в продължение на 16 седмици, но е и хит сред критиците. Сексуално откровен и едновременно с това изпълнен с препратки към Библията и психологическо проникновение, „Любовен живот“ разбива всякакви бариери... Женската публика очевидно интуитивно се идентифицира с историята... Мъжете, от друга страна, четат книгата заради графичните сцени на необуздан секс.
Нога Тарнополски, New York Times

Авторката пише на език, напомнящ за Флобер, в преки и непреки диалози, осеяни с размишления, с невероятна плътност  на прозата, оставяща читателя без дъх... Младата израелска литература има нов глас на име Цруя Шалев.
NDR Radio 3

Написан с естественост и елегантност, романът отразява сложни житейски ситуации и предлага на читателя брутално откровен, често поразителен поглед върху психологията на семейството и индивида. „Любовен живот“ отбелязва дебюта на мъдър и неподправен талант.
Роланд Меруло, Washington Post

Шалев е „екстремен“ писател, едновременно като стил и като проблематика. Екстремна или не… жените приемат романа ѝ като вид терапия.
Хърбърт Р. Лотман, Publishers Weekly

Цруя Шалев разказва с бърз темп и размах и аз не мога да не се ударя в гърдите и да кажа: Бог е създал не само наказанието със скорпиони, но и успокояващия балсам на литературата, както и светлината на прозрението.
Франс Роген, Die Morgen

Една любов започва. Жената я описва, а любовната ѝ песен е дълга, задъхана, горяща от страст и не ѝ дава мира. Все пак за пръв път в живота си тя разбира какво е наистина да желаеш нещо. Тя желае онзи мъж. И може въобще да не е любов, просто жажда за живот или власт.
Улрих Грайнер,   Die Zeit

Най-впечатляващото в тази книга е безукорната елегантност на езика, плътността на повествованието и проницателните аналитични умения на автора... Някои наблюдения на хората, любовта, смъртта и живота… уцелват право в сърцето. Все качества, заради които си струва да я прочетете.
Инге Ценкер-Балтес, Tagesspiegel На книжния пазар от ноември 2015 г.
Превод от френски: Наташа Колевска-Куртева
Обем: 312 стр.  
Редактор: Жени Божилова
Издателство: Жанет 45 
ISBN: 978 619 186 189 7
Корична цена: 15 лв.

Прочетете още:

Коментирай