Свободно време

Навици, които пречат на щастието

Навикът да обръщате внимание на хорските приказки

18.11.2020г. / 16 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пиенето на кафе сутрин, джогингът, четенето на любима литература и т. н. са все навици. Те присъстват в живота на всеки от нас. Създавайки добри навици, изграждаме себе си като личностите, които искаме да бъдем. Лошите навици са тези, които пречат на това да сме щастливи. Ето няколко, от които не се нуждаете.

Навикът да отдавате време, мисли и енергия за незначителни неща и хора.

Всичко това е съпроводено с голяма доза напрежение и стрес. Елиминирайте тези, които не заслужават вниманието ви и се концентрирайте върху скъпите за вас хора, които ви даряват с любов и разбиране.

Навикът да обръщате внимание на хорските приказки.

Не приемайте всичко със сърцето си. Няма как да промените мислите на хората за вас. Петър Дънов е казал: „Щом одумваш един човек, ти се свързваш с него и се де магнетизираш. Ти му правиш услуга, като говориш лошо за него – него го чистиш, а себе си мърсиш.“ Когато някой говори зад гърба ви, приемете го, че той цапа себе си, не вас.

Навикът да работите денонощно.

Служебните задължения никога не свършват. Навикът, който ви кара да работите по 10 и повече часове, в даден момент ще се окаже нездравословен за вас. Научете се да релаксирате, да се забавлявате след края на работния ден. Когато намерите баланса ще започнете и да постигате успехи.

Навикът да помните миналото.

Вие не сте същите като преди месец, година. Това е така, защото с живота се променя и личността. Това е той. Изпълнен с добри и лоши спомени. Оставете ги в миналото и гледайте напред.

Навикът да се тревожите за грешките.

Великите постижения изискват време. Те са съпроводени и с грешки. Нека те бъдат вашата мотивация.

Навикът да се подценявате и сравнявате с други.

Вземете лист хартия и запишете всички ваши постижения. Като образование, преминат курс, мечтано пътуване, създаване на семейство и т. н. Сега не мислите ли, че трябва да се гордеете със себе си?

Всеки от нас малко или много обича да се сравнява с другите по някакъв показател. В това не само, че няма никакъв смисъл, но и пречи да постигате други ваши малки и големи победи. Помнете, че вие сте уникални.

Свързани статии

Навикът да съжалявате за това, което нямате.

В живота невинаги получаваме това, което искаме и понякога това е чист късмет. Щастието идва при тези, които оценяват това, което имат и благодарят всеки ден за него. Тези хора са по-щастливи, уверени и вървят към постигането на мечтите си. Бъдете един от тях, защото сравняването краде от собственото ви щастие.

Снимки: istock

Коментирай