Свободно време

Знаете ли, че... черните дупки имат различни размери?

Интересни факти за черните дупки

26.05.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Все още никое човешко същество не е зървало черна дупка. А и няма как, защото дори светлината, която попадне в обсега на такъв космически обект, бива погълната.

Те не са луни, не са и планети. Черните дупки са място, където гравитацията е толкова силна, че всичко, което се доближи до тях бива превърнато в незабележима частица.

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви разкажем любопитни факти за черните дупки.

Най-вероятно нищо не може да премине през черна дупка

Преминаването през черна дупка занимава съзнанието и фантазията на не един и двама писатели фантасти и режисьори на научнофантастични филми. Отдавнашна човешка мечта е да преминем през черна дупка, възползвайки се от извиването на време-пространството, за да пътуваме на големи и иначе непреодолими разстояния.

Това обаче дори теоретично все още не е възможно. Нищо не може да премине през черната дупка, според учените. Дори светлината бива погълната. Ако една звезда се доближи до черна дупка, тя се разкъсва на парчета, а черната дупка се завихря още по-скоростно.

В нашия Млечен път най-вероятно има черна дупка

Някои учени смятат, че в галактиката, в която ние се намираме – Млечният път, има черна дупка. Вероятно ще се запитате, ако е така, защо не сме погълнати от нея?

Отговорът се крие в разстоянието, на което се намираме от подобен космически феномен. Ако има такава дупка в нашата галактика, то тя вероятно се намира в центъра ѝ. Затова ние можем само да наблюдаваме ефектите от нея.

Умиращите звезди създават черни дупки

Съществуват звезди, многократно по-масивни от нашето Слънце. Съответно тяхната гравитация е много по-голяма. Нашето слънце вероятно ще сложи край на живота си по тих и мирен начин. Неговите ядрени запаси бавно изгарят. То ще избледнее и ще се превърне в бяло джудже.

С масивните звезди обаче случаят не е такъв. Горивните им запаси са огромни. Когато гравитацията на звездата продължи да упражнява натиск върху ядрото ѝ, тя избухва с невъобразима експлозия. Явлението се нарича свръхнова. Ядрото на свръхновата се свива в сингулярност – място на безкрайна плътност и почти никакъв обем. Ето това е мястото, в което се ражда черната дупка.

Черните дупки имат различни размери

Съществуват поне 3 вида черни дупки. Те могат да се намират в центъра на галактиката, но могат да са и в периферията й. Първичните черни дупки са най-малки по размер, тъй като при образуването си са погълнали сравнително по-малко околни космически тела.

Звездните черни дупки са най-често срещани. Те могат да бъдат както до 20 пъти по-големи от нашето Слънце, така и милиони пъти по-масивни. Образуването им все още е в процес на изследване.

Свързани статии

Учените не са сигурни, че червеевите дупки съществуват

Преминаването през червеева дупка е прийом, използван от някои писатели фантасти. Те смятат, че преминаването през такава дупка помага за бързото придвижване в космическото пространство, което позволява изминаване на непосилни иначе разстояния за кратко време.

Черните дупки поглъщат всичко, но само когато то се приближи до тях

Ако нещо се приближи прекалено до черна дупка, няма връщане назад. Гравитационното поле поглъща всичко. Хубавото е, че черните дупки нямат силата да погълнат всяка материя във Вселената, тъй като тя непрекъснато се разширява.

Снимка: iStock

Коментирай