Свободно време

Ако позитивното мислене не ви помага, опитайте други техники!

Те ще ви помогнат да смените гледната точка към света и нещата, които правите

19.09.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Непрекъснато слушаме за това колко е важно да мислим позитивно. Тази теория доби широк обхват през последните години, дори десетилетия. Но когато нещата около вас не се оправят въпреки позитивното ви мислене, няма как да не се запитате дали нещо не е наред с вас.

Правите ли всичко както трябва? Вярвате ли наистина в позитивните си мисли или не достатъчно? Обземат ви съмнения, че не сте способни да се настроите да мислите позитивно и оттам привличате все повече негативен опит.

А замисляли ли сте се, че всичко е въпрос на гледна точка?

Когато промените гледната точка към нещата от живота, тогава и смисълът им придобива друга посока. Вместо непрекъснато да се мъчите да мислите позитивно, въпреки че нагласата ви не е такава, опитайте да смените посоката на мислите си. Ето и някои полезни техники:

Избирайте, вместо да правите

Хората се насочват предимно към това, че трябва да направят нещо. Непременно правенето определя смисъла на всичко. Мнозина изпитват угризения, че не правят достатъчно.

Вместо да се терзаете за това, започнете да избирате. Когато през ума ви мине мисъл, че трябва да направите нещо, моментално сменете посоката – кажете си, че трябва да направите избор, вместо просто да направите нещо.

Така или иначе ще се заемете с нещото за правене, но е важно да смените нагласата си. Така ще си създадете усещането, че вие владеете живота си като правите избор.

Оставяйте нещата да се случат вместо да ги преодолявате

Когато в съзнанието си преодоляваш нещо, то ти тежи многократно повече. Натоварваш се психически, стресираш се, опитваш се да превъзмогваш себе си и обстоятелствата непрекъснато.

Свързани статии

Вместо това ако се научите да мислите за нещата така, сякаш ги оставяте просто да се случат, ще ви е много по-лесно. Каквото и да се случи, дори то да е лошо, по-добре е да погледнете на нещата така, сякаш ги оставяте да се случат, независимо от вашите сили и възможности, вместо да гледате на ситуацията сякаш трябва да я преодолеете.

Освобождавайте мислите си, а не ги замествайте

Колкото повече държите мислите в себе си, толкова повече те ви натоварват. Това важи както за негативните мисли, така и за положителните. Всяка мисъл трябва да бъде вербализирана. Така добива значително по-големи смисъл и тежест. Емоциите, чувствата, които изпитвате от мислите си трябва да бъдат извадени на бял свят, а не таени.

Само така вселената ще ви отвърне със своята енергия.

* * *

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време