Свободно време

Социалните мрежи и грешките, които съсипват връзките ни

Какво не трябва да правим в социалните мрежи?

05.12.2016г. / 12 43ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Социалните мрежи могат както да създават и поддържат приятелства, така и да ги развалят. Някои хора просто не могат да контролират поведението си в социалните мрежи, с което предизвикват неприязън у приятелите си.

Има неписани правила за ползването на социални мрежи и ако не спазвате някои от тях, рискувате да влошите отношенията си с вашите приятели.

Какво не трябва да правите в мрежата?

Не поствайте снимки без разрешение

Това, че си позволявате да тагвате най-добрата си приятелка без да я питате не означава, че можете да го правите с всичките си приятели. Някои хора наистина много се дразнят от публикуването на снимки без тяхно разрешение. Всеки има своите лични съображения и не е редно да злоупотребявате с това. Ако не искате да си навличате гнева на приятелите си или с изненада да установите, че са ви изтрили от списъка си, просто питайте преди да публикувате.

Спрете да пускате „извънредни новини“ за себе си

Някои хора са наистина досадни, защото непрекъснато се чувстват длъжни да уведомяват широката общественост за случващото се в живота им. Купили сте си нова кола? Бременна сте? Отишли сте на почивка на екзотичен остров? Сменяте си работата и търсите нова?

На никого не му пука чак толкова за новостите около вас. Онези, които ви обичат и държат на вас вероятно вече са запознати с тази информация. Останалите просто се дразнят.

Не използвайте социалните медии, когато сте ядосани

Социалните медии не са лост за тормоз на околните с вашите проблеми. Когато човек е ядосан, обиден, фрустриран или напрегнат под някаква форма, има нужда да излее гнева си. Не го правете, за да не навредите на доброто си име. Адски досадно е да четеш непрекъснато как някой се ядосва за нещо и споделя целия си горчив опит на всеослушание. Добре е да го правите, само когато ядът ви е социално значим, но и в тези случаи не трябва да прекалявате, защото ще отблъснете определена група от приятелите си.

Не поствайте импулсивно

Винаги трябва да мислите преди да действате в социалните мрежи. Може и да ви е дошъл спонтанен порив да споделите селфито си, но винаги премисляйте преди да действате, защото не само може да се злепоставите, но може и да издадете информация, за която ще съжалявате. Мислете и преди да споделите мнение, защото може да обидите някого. Мислете добре и преди да споделите определена статия, материал или информация за събитие, защото отново могат да се отразят на имиджа ви.

Изобщо, със социалните медии трябва да се действа с повишено внимание.

Не бъркайте контактите в социалните мрежи с тези в истинския живот

Много хора бъркат приятелството с контактуването в социалните мрежи. Някои дори избиват комплексите си, гонейки голяма бройка приятели в социалните мрежи без да осъзнават всъщност каква фундаментална разлика има в двете понятия.

За да не смесвате двата вида приятелства е важно да сте наясно, че живият контакт не може да бъде заменен с нищо. Той е по-интимен и близък. Ето защо споделянето в мрежата на неща, които иначе бихте могли да споделите на живо пред приятелите си, не е препоръчително. Ще ви донесе лоша слава в мрежата.

Свързани статии

Не споделяйте твърде много информация

Не забравяйте, че колкото и близки хора да имате в списъка си с приятели, никой не ви обича безкористно и безусловно като вашите най-близки роднини. Ето защо всяко прекомерно натрапване на присъствието ви сред останалите предизвиква неприязън, подигравки, лошо отношение.

Да не говорим, че можете да обидите свои близки, които ще се припознаят във вашите постове – съпруг, деца, колеги, приятели, шефове. Всички те могат да си направят изводи за вас, които няма да ви се харесат.

Обърнете внимание как социалната мрежа се отразява на настроението ви

Понякога наистина е важно да си зададете въпроса защо губите толкова време, прекарано в социалната мрежа, вместо да се обадите на някой приятел и да изпиете едно кафе заедно. Вече съществуват феномени като изпадане в депресия заради недостатъчно одобрение в социалните мрежи, малко получени харесвания на публикациите, изтриване от списъка с приятели, брой приятели сравнен с този на други хора и т. н.

Не допускайте да изпадате в подобни състояния, защото наистина животът тече навън. Социалните мрежи са само негово допълнение. Използвайте ги като такова, а не замествайте живота си с тях.

Снимки: iStock

Коментирай