Свободно време

За какво да внимаваме, когато търсим работа?

Четете внимателно длъжностната характеристика, когато кандидатствате за работа

07.12.2016г. / 17 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Имате тревоги в работата, намразили сте я, шефът ви е умопомрачително отвратителен и ви мачка непрекъснато, а заплатата ви непрекъснато не стига – неслучайно посягате към обявите за работа.

Много хора реагират по този начин в трескав опит да се отърват от всичко ужасно на старото работно място, а и за да получат по-атрактивно заплащане, както напоследък е „модерно“ да се определя добрата според работодателите заплата.

Лошото обаче е, че невинаги се фокусираме върху малките червени флагове в обявите за работа, които ни отвличат от добрия избор и ни вкарват в друга емоционална и професионална дупка – както се казва „от трън, та на глог!“

Гледайки предимно какво е заплащането за дадена позиция не обръщаме внимание на нещо много по-важно – длъжностната характеристика. В нея се крият тези червени флагове, които биха могли да подскажат дали си струва да кандидатстваме за работа там или ще попаднем в друг ад, по-лош дори от сегашния, в който сме.

Кои са определенията от длъжностната характеристика, на които трябва да обърнем внимание?

„Гъвкаво работно време“

Гъвкавото работно време звучи на пръв поглед привлекателно, но може да крие много препъникамъни. Обикновено това означава, че ще се налага непредвидено да работите по празници, през уикенда, да оставате до късно, за да догоните поставените срокове. Лошото е, че невинаги всичките ви усилия биват коректно допълнително заплатени.

„Динамична среда“

Работа в динамична среда е другото често употребявано определение за вида работа, задълженията ви и ежедневния режим на изпълнение на задачките. Обикновено в такива екипи се гонят кратки срокове, служителите се сблъскват със стресови ситуации, в които трябва предимно сами да взимат решения.

Това не може да се определи изцяло с негативен знак, защото по този начин човек предизвиква себе си, проверява докъде стигат възможностите и организираността му. Друг е въпросът как тази работна среда се отразява на здравето му. Преценете сами какво точно търсите.

„Напрегната работна среда“

Стресът на работното място се е превърнал в норма, особено за някои професии. Когато човек отчаяно търси работа, надали би обърнал внимание на тази ключова дума в длъжностната характеристика, но тя би могла да подскаже много за същината на работната обстановка. Разбира се, ако търсите повече адреналин и предизвикателства на работното място, такава стресова работа би ви допаднала.

Свързани статии

„Търсим хора с опит“

Когато четете характеристиката на обявената работна позиция, обръщайте внимание дали търсят да наемат човек с опит в сферата или не. Ако сте в началото на кариерата си се очаква тепърва да трупате опит е разбираемо да търсите работно място, на което ще ви обучават и въвеждат в работния процес.

Но ако имат опит в дадена сфера и търсите работа в коренно различна такава, обърнете внимание дали се предлага обучение или не. Защото от вас може да се очаква да навлезете бързо в същината на работата, а вие да не можете да отговорите на това очакване. Спестете си мъките и четете предварително дали сте адекватни за търсената позиция.

„Мотивирани служители“

За съжаление, много работодатели маскират ниското заплащане зад тази фраза. Те се надяват да намерят силно мотивирани в собственото си развитие хора, които очакват да натрупат опит и са готови на всичко да работят в името на тази кауза без особено „атрактивно заплащане“. Иначе на пръв прочит „мотивиран служител“ означава такъв, който е готов да работи усилено в името на фирмата. Реалността често обаче се оказва друга.

Снимки: iStock

Коментирай